prvi reket svijeta

Novak Đoković na spisku učesnika Australian Opena

Svi igrači koji žele da igraju na Australian Openu u Melbourneu moraju da budu vakcinisani protiv koronavirusa, zbog pravila u državi domaćinu Viktoriji

Organizatori Australian Opena u srijedu su uvrstili prvog svjetskog tenisera Novaka Đokovića među zvanične takmičare Melbourne slama iako se spekuliše o njegovom vakcinalnom statusu.

Svi igrači koji žele da igraju na Australian Openu u Melbourneu moraju da budu vakcinisani protiv koronavirusa, zbog pravila u državi domaćinu Viktoriji.

Uslov za vakcinaciju doveo je u sumnju učešće devetostrukog pobjednika Australian Opena Đokovića s obzirom da je on više puta odbijao da otkrije svoj status, rekavši da je to lična stvar, prenosi dpa.

Lokalni mediji su pisali da bi Đoković mogao tražiti medicinsko izuzeće za igranje na turniru bez potrebe da bude potpuno vakcinisan ili u karantinu po ulasku u zemlju.

– Svi se raduju Australian Openu i očekuje se da će svi koji će prisustvovati, gledaoci, igrači, službene osobe, osoblje, biti potpuno vakcinisani – rekao je zamjenik premijera Viktorije James Merlino u srijedu u odgovoru na izvještaje, prenosi novinska agencija AAP.

– To su pravila. Medicinska izuzeća su upravo to – to nije nešto što privilegovani teniseri mogu iskoristiti – kazao je on.

Prije objavljivanja liste zvaničnih takmičara, Tennis Australia je saopćio da će “svi koji uđu u Australiju na ljeto morati ispuniti stroge zahtjeve koje postavljaju zdravstvene vlasti širom zemlje”.

– To uključuje dokaz o vakcinaciji ili valjano medicinsko izuzeće koje su odobrili australski medicinski zvaničnici – navodi se u saopćenju upravnog tijela, prenose lokalni mediji.