Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasilo se i tužilaštvo

Objavljena imena 19 osoba koje su uhapšene jutros u velikoj akciji SIPA-e

akcija sipa mup rs

Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom Tužilaštva BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas vrše pretrese na više od 50 lokacija na području Banje Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada.

Pretresi u sklopu operativne akcije “Storidž 2” realiziraju se zbog postojanja osnova sumnje da su akteri ovog slučaja u prethodnom periodu izvršili krivična djela – organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, novlašteni promet oružjem i vojnom opremom i krijumčarenje ljudi.

Operativna akcija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS.

Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako ATV nezvanično saznaje, najviše lica uhapšeno je iz Gradiške, a to su Aleksandar Vitez, Filip Munjeran, Goran Gvozden, Dražen Karan, Dragoslav Radaković, Darko Vujić, Kostadin Balaban, Veljko Ugrenović, Savo Dragišić, Nikola Ilišević, Dragan Gavrilović, Mladen Grbić, Saša Vidović i Goran Vidović.

Iz Srpca Radoslav i Saša Narančić, Banje Luke Nebojša Tojagić, Laktaša Radivoj Lekić i iz Novog Grada Dario Taškov.

Podsjećamo, pretresi se vrše na osnovu naredbi suda BiH.

Tužiteljstvo: U toku akcija protiv organiziranog kriminala

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarki kriminal i korupciju, koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS i MUP-a KS, koji u opsežnoj akciji vrše hapšenje i pretrese usmjerene na više od 20 osumnjičenih osoba.

Istraga se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i prcesuiraju pripadnici organiziranih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banje Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH.