Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi španski selektor Ribera debituje protiv bh. rukometaša

jordi-ribera

Rukometni savez Španije i službeno je predstavio Jordija Riberu kao novog selektora muškog nacionalnog tima. Novi selektor Španije, od kojeg se očekuje da bude u vrhu Evrope i svijeta, debitovaće u zvaničnoj utakmici 2. novembra ove godine protiv reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EURO 2018.

Biće to ogled dva debitanta na klupi s obzirom da će i Bilal Šuman tada imati priliku po prvi put voditi bh. rukometaše u nekoj takmičarskoj utakmici.

Ribera je prije preuzimanja Španije napravio sjajan posao sa Brazilom, koji je uprkos činjenici da nije rukometna zemlja odveo do četvrtfinala Olimpijskih igara u Rio de Janaieru.

Naravno, sa Španijom, na čijoj je klupi naslijedio Manola Cadenasa, ambicije su potpuno drugačije. Cadenas je podnio ostavku nakon što se “crvena furija” nije uspjela plasirati na Olimpijske igre u Riju. Stoga je Riberin zadatak da Špance, koji su srebrni sa posljednjeg Evropskog prvenstva 2016. godine i svjetski šampioni iz 2013., dovede na sami vrh.

“Ovo je veliki izazov za mene, vratiti se u Španiju i početi raditi na projektu koji ima četverogodišnju viziju do Olimpijskih igara 2020. godine. Znam da se moraju napraviti neki prelazni koraci, a istovremeno Španija mora biti u vrhu. Teško je obećati velike rezultate, ali mogu reći da ću posvetiti i tijelo i dušu ovom projektu i nadam se uspješnoj saradnji sa svima”, kazao je Ribera na predstavljanju ove sedmice.

Osim Španije i BiH u grupi 3 kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj nalaze se još Finska i Austrija. BiH će u prvom kolu gostovati Španiji, a potom 6. novembra u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” ugostiti Austriju. Treće i četvrto kolo igraće se od 3. do 7. maja, a peto i šesto od 14. do 18. juna. Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.