Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mrđa i ostali: Počelo suđenje za zločine u Prijedoru

BiH

mrdja

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi počelo je suđenje četvorici bivših prijedorskih policajaca za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine, javlja Birn.

Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović optuženi su da su učestvovali u progonu bošnjačkog stnovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske.

Tužilac Sedin Idrizović pročitao je optužnicu koja Mrđu, Babića, Marinovića i Gavrilovića tereti po šest tačaka za zločine počinjene u julu i avgustu 1992. godine na području Prijedora.

Mrđa je optužen po svih šest tačaka optužnice za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u zaseoku Sredice, naselju Tukovi te na području logora Omarska i Manjača, kao i za vrijeme transporta zatočenika.

Babića i Marinovića optužnica tereti po dvije tačke za ubistva i nečovječno postupanje, a Gavrilović je optužen po jednoj tački za nečovječno postupanje.

Mrđi je na teret stavljeno da je 20. jula 1992. u zaseoku Sredice (selo Bišćani) ubio jednog mladića, a zatim pitao starijeg čovjeka da li mu je žao. Kad je ovaj odgovorio da nije, Mrđa je, prema optužnici, ubio još jednog mladića. Stariji čovjek je na pitanje optuženog ponovo odgovorio da mu nije žao, nakon čega je Mrđa ubio i njega.

Na teret mu je stavljeno da je u Tukovima istjerao civile iz kuće i naredio Saidu Sudiću da pođe s njima. Sudiću se tada gubi svaki trag, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u Tomašici.

Mrđi je, s ostalom trojicom optuženih, na teret stavljeno i nečovječno postupanje prema zatočenicima koji su u avgustu 1992. iz Omarske prevoženi na Manjaču.

S Babićem i Marinovićem, on je optužen i za udaranje i ubistvo zatvorenika ispred Omarske. Mrđa je, prema ovoj tački optužnice, naredio jednom zatočeniku da zadavi drugog, a Babić je potom nožem zaklao prvog zatočenika.

Mrđa je optužen i za udaranje zatvorenika koji su prevezeni na Manjaču. Iz autobusa su izvedena trojica, a jedan je od batina preminuo.

Prema optužnici, Mrđa, Babić i Marinović su bili rezervni policajci Interventnog voda, a Gavrilović policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru.

Tužilac je u uvodnoj riječi kratko rekao da će navode optužnice dokazati saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima, dok su Odbrane navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva zakazano je za 7. oktobar.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima počinjenim u avgustu 1992. nad oko 200 civila na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić. U oktobru 2013. pušten je iz zatvora.

Zoranu Babiću ovo je treće suđenje za ratne zločine pred Sudom BiH. Za zločin na Korićanskim stijenama osuđen je na 22 godine zatvora, a za ubistva u prijedorskom selu Čarakovo 21 godinu. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju 35 godina.