Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbojkaški savez

Odbojkašice BiH i naredne sezone u Zlatnoj ligi CEV-a, pripreme za EP od 10. jula

odbojlašice bih
Foto: Fena

– Kroz četiri, a možda sljedeće godine bude više reprezentacija pa bude i šest utakmica u grupi te uz iskustvo koje smo stekli ove godine, da, možda, dogodine pokušamo napraviti nešto više i u Zlatnoj ligi

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine i naredne će sezone, treći put uzastopno, igrati u Zlatnoj ligi CEV – potvrdio je potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić.

Tako će bh. odbojkašice, uprkos porazu u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici od favorizirane Belgije rezultatom 0:3 (23:25, 14:25 i 18.25) te činjenici da su sa jednim bodom posljednje u grupi A, i naredne sezone igrati u ovom jakom takmičenju, a koje su ove sezone okončale sa po dva poraza od Belgije (0:3 i 0:3) i Švedske (1:3 i 2:3).

Manifestacija koštala 320.000 KM

– Danas je potvrđeno: Reprezentacija BiH i sljedeće sezone igra Zlatnu ligu CEV-a. Naravno, to je veliki uspjeh – kazao je Fatić. On je podvukao veliku podršku Grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića u organizaciji priprema, koje su za Zlatnu ligu počele 8. maja u Zenici, kao i obje domaće utakmice koje su odigrane u tom gradu.

– Ovo je jedna manifestacija koja je koštala 320.000 KM. Razočaran sam malom posjetom publike. Planirali smo da ove dvije utakmice u Zenici posmatra 5.000 gledatelja – to je 50.000 KM prihoda Savezu.

Međutim, mi smo, brojem i slovom, na utakmici protiv Švedske prodali 668, a danas 620 ulaznica. Nije došao odbojkaška javnost. Ja ću to, u subotu, iskritikovati na Skupštini OSBiH – kazao je Fatić, koji je podvukao kako je takav odnos problem “trenera u klubovima, koji su do podne protiv svega, a popodne protiv – sebe”.

Odziv odbojkaške publike posebno je zabrinjavajući kada se zna da je Grad Zenica kupio te svojim građanima podijelio 1.000 ulaznica, kao vid dodatne podrške savezu i reprezentativkama. Fatić je naglasio kako su ovo takmičenje igrali u podmlađenom sastavu i bez Edine Selimović i Edine Begić (gostujuće mečeve protiv Belgije i Švedske nisu igrale ni Dajana Bošković i Ajla Paradžik-op.a.).

Stižu pojačanja

Selimović i Begić trebale priključiti pripremama za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se, od 15. augusta do 3. septembra, ove godine igrati u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji.

– Razgovarali smo sa Selimović, ona je voljna i hoće – to nije ništa sporno. Sa Edinom Begić tek treba da obavimo razgovor. U načelu, i ona je pristala, samo da, eto, još jednom potvrdimo te nakon toga idemo sa spiskom. Ove smo godini domaćini i Balkanskog juniorskog prvenstva, mislim od 2.-6. augusta, pa ćemo vidjeti djevojke koje su još juniorke – kazao je Ljubičić.

BiH će igrati u grupi B, a protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italije, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.

Što se tiče nastupa u ovogodišnjem izdanju CEV-a, Ljubičić je istakao kako nije nezadovoljan te kako je “izuzetno bitno da će bh. reprezentacija i naredne godine igrati Zlatnu ligu CEV-a”.

– Kroz četiri, a možda sljedeće godine bude više reprezentacija pa bude i šest utakmica u grupi te uz iskustvo koje smo stekli ove godine, da, možda, dogodine pokušamo napraviti nešto više i u Zlatnoj ligi.

Kao što sam rekao, zaista mi je drago da igračice daju sve od sebe. U momentu kada ne izgleda tako atraktivno i lijepo, one znaju šta treba da urade i da se na svakom treningu i svakoj utakmici izgara maksimalno – podvukao je Ljubičić.

Žal za pobjedama

Kapitenica Anđelka Radišković pohvalila je na angažmanu i čestitala mlađim kolegicama, od koje su neke prvi put bile uz seniorsku reprezentaciju.

– Ostaje žal za tim pobjedama, barem tu utakmicu protiv Švedske kod kuće, koju smo mogli da izvučemo u našu korist. Ali, šta da se radi. Idemo dalje.

Drago mi je da smo se dovele u takav stadijum da možemo da pružimo otpor i najjačim protivnicama. Žao mi je zbog nekih sitnica, nijansi…gdje njihovo iskustvo i jačina, na neki način, prevladavaju – kazala je Radišković.