Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik RS-a

Nakon pucnjave u Lukavcu oglasio se Dodik, postavio je ključno pitanje: Otkud mu oružje?

dodik pucnjava lukavac
Foto: Pixsell/Arhiv

Dodik je rekao da je razumljivo da postoji strah i da je potreban mnogo veći oprez

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je žaljenje zbog pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu u kojoj je maloljetnik iz vatrenog oružja ranio nastavnika, naglasivši da je potreban mnogo veći oprez svih i da društvo pokuša prepoznati i reagovati na takve stvari, ali da je u svim tim preventivnim mjerama ključno vaspitanje kao osnova odrastanja.

Dodik je rekao da je razumljivo da postoji strah i da je potreban mnogo veći oprez, kao i prepoznati mogućnost da se tako nešto može desiti, ali da je ključno pitanje otkud djetetu oružje, kako djeca mogu da dođu do oružja.

– Žao mi je, društvo se mora prepakovati i pokušati da reaguje na te stvari. Nema sveobuhvatnih mjera koje to mogu da spriječe, ako se tako nešto naumi, ali u svakom slučaju moramo biti daleko oprezniji svi. Imajući u vidu da se internacionalizovao taj pristup i da uvijek ima takvih pojedinaca razumljivo je da postoji strah, ali vjerujem da ćemo preduprijediti takve stvari – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da je ovo opomena i da je odgovornost države, prije svega, ali i škole, i roditelja.

– Dimenzija između obrazovanja i vaspitanja je davno izgubljena. Vaspitanje je u porodici, obrazovanje u školama. Roditelji sada, kako često čujemo, imaju razne izgovore, zauzeti su, rade, pa ne mogu da se posvete djeci. Osnovna roditeljska dužnost je posvetiti se djeci bez obzira na poslove, karijere i mnogo čega drugog – naveo je Dodik.