Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poraz u Torinu

Odbojkašice BiH porazom od Italije s 0:3 završile nastup na EP-u

odbojkasice Bih
Foto: CEV/ Arhiva

Italijanke, osim tri zlata, imaju i osvojena dva srebra te tri bronze na EP-ima

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je sinoć očekivanim porazom u Torinu od aktuelnih evropskih prvakinja Italije rezultatom 0:3 (21:25, 17:25 i 19:25) i svoj nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, koje se igra u Italiji, Belgiji, Njemačkoj i Estoniji.

Izabranice selektora Stevana Ljubičića pružile su dobar otpor protiv Italijanki, domaćina grupe B, koje je sa tribina bodrilo oko 6.000 gledatelja.

Pobjeda je, ipak, očekivano pripala evropskim prvakinjama, a bh. timu za utjehu ostaje činjenica da su postali prva selekcija koja je na ovom turniru uspjela protiv Italijanki osvojiti barem 20 poena u jednom setu. Bilo je to već u prvom setu, u kojem su i vodile s 1:0 i 11:10 te nekoliko puta uspjevale poravnati rezultat, ali koji su Italijanke ipak dobile s 25:21.

Italija je drugi set dobila s 25:17, a treći s 25:19 te s maksimalnih 3:0 upisala i četvrti trijumf na ovom EP-u, na kojem će se boriti da zadrže prije dvije godine u Beogradu osvojeni naslov prvaka te, tako, osvoje i svoju četvrtu titulu evropskih prvakinja. Italijanke, osim tri zlata, imaju i osvojena dva srebra te tri bronze na EP-ima.

BiH je ovo prvenstvo okončala s dva trijumfa (Švicarska i Hrvatska s po 3:2) te tri poraza (Bugarska 1:3, Rumunija 2:3 i Italija 0:3), a priliku za prolaz grupne faze te plasman u osminu finala propustile su sinoćnjim porazom od Rumunki.

Nakon poraza i Hrvatske od Švicarske rezultatom 1:3, bilo je jasno da je bh. odbojkašicama za prolaz bila potrebna i treća pobjeda, ali bilo je nerealno očekivati da to mogu ostvariti protiv Italije, koja je sinoćnjim trijumfom potvrdila osvajanje prvog mjesta u grupi B te nakon odigrana četiri meča ima set-količnik 12:0.

Odbojkašice bh. tima, kao i Rumunke, odigrale su najviše setova u pet mečeva na ovom turniru od svih selekcija- čak 22, od kojih su dobile devet, dok su Rumunke dobile 10 setova te sa sedam bodova prolaze u narednu fazu, dok se BiH sa pet bodova vraća kući.

Prije duela Italija – BiH, Bugarska je s 3:2 porazila Rumuniju, čime su obje selekcije potvrdile prolaz u osminu finala, u kojoj će iz grupe B igrati i Švicarska. U posljednjim mečevima grupe B, Bugarke sutra igraju protiv Švicarske (18.00), a Italija protiv Hrvatske (21.00), nakon čega će biti poznat i konačan poredak u grupi B, ali je već poznato da je takmičenje okončano za selekcije BiH i Hrvatske.

Grupna faza završava 24. augusta, a dalje idu po četiri prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe. Grupi A je domaćin Belgija, grupi B Italija, grupi C Njemačka te grupi D Estonija. Danas je Nizozemska s 3:1 porazila Francusku, Azarbejdžan je dobio Grčku s 3:2, Slovenija je bila bolja od Mađarske s 3:0, Slovačka od Estonije s 3:1, Poljska je dobila Belgiju s 3:0, dok je meč Češke i Njemače u toku.

Trenutna tabela grupe B: Italija 12 (12:0), Bugarska 8 (9:7), Rumunija 7 (10:12), Švicarska 6 (8:9), BiH 5 (9:13) i Hrvatska 1 bod (5:12).