Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završne pripreme

Japan počinje kontroverzno puštanje vode u more iz nuklearke Fukishime

fukushima nuklearka
Foto: Screenshot/ YouTube

Operater postrojenja, TEPCO, saopćio je u utorak da je razrijedio kubni metar otpadne vode sa oko 1.200 kubnih metara morske vode i omogućio joj da teče na mjesto u cijevi

Završne pripreme za ispuštanje otpadne vode iz elektrane Fukushima u Japanu počele su u srijedu, saopćio je njen operater, dan prije planiranog puštanja u Tihi okean, javlja AFP.

Tokio je u utorak najavio da će operacija u Pacifiku početi u četvrtak, što je izazvalo ljutitu reakciju Kine i djelimične zabrane uvoza japanske morske hrane od strane Hong Konga i Makaa.

Operater postrojenja, TEPCO, saopćio je u utorak da je razrijedio kubni metar otpadne vode sa oko 1.200 kubnih metara morske vode i omogućio joj da teče na mjesto u cijevi.

Ova voda će biti testirana, a zatim od četvrtka puštena u more zajedno sa još vode uskladištene na lokaciji koja će biti prebačena i razrijeđena, navodi TEPCO u saopćenju.

Nuklearna elektrana Fukushima-Daiichi teško je oštećena u velikom zemljotresu i cunamiju koji je ubio oko 18.000 ljudi u martu 2011. godine, što je dovelo do topljenja tri njena reaktora.