Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Održan plivački miting “(Re)start 2020”, novi početak za bh. plivanje

restart6 (1)

Po broju osvojenih medalja najbolja je bila ekipa ”Sport time” sa ukupno 56

Inkluzivni plivački miting ”(Re)start 2020” održan je danas na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu u organizaciji plivačkih klubova ”Spid” i ”Sport time”.

Simboličan naziv takmičenja najavio je novi početak za bh. plivanje, koje je kao i ostali sportovi zaustavljeno početkom godine zbog virusa korona. Poštujući sve stroge epidemiološke mjere i uz saglasnost nadležnih institucija Kantona Sarajevo organizatori su ograničen broj učesnika podijelili u više grupa.

Po broju osvojenih medalja najbolja je bila ekipa ”Sport time” sa ukupno 56. Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeli su plivači ”GKVS Sarajevo” sa 40, ispred ”Šarka” sa 22 odličja.

– Iako je ovo prvo takmičenje nakon više od pola godine neki rezultati dokazuju da su takmičari u minulom periodu i u teškim uslovima vrijedno održavali formu. Dokaz tome, između ostalog, su dva državna kadetska rekorda Iman Avdić na 100 metara slobodno i 200 mješovito. Izdvaja se i novi rekord najboljeg paraplivača BiH Nermina Memića u apsolutnoj kategoriji na 100 delfin, te Ajdina Karišika na 100 slobodno – rekao je trener ”Sport time” Evelin Avdić.

Pokrovitelj mitinga bilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

– Dugujemo veliku zahvalnost resornom ministarstvu i ministru Kenanu Alikadiću. Podršku smo imali i od Olimpijskog bazena Otoka, te kompanije Bh Telecom. Maksimalno su poštovane sve propisane mjere, bazen je bio potpuno zatvoren za sve osim za učesnike mitinga koji su na plivalište ulazili u manjim grupama. Ovo je pobjeda svih ljubitelja plivanja, ovo je pobjeda inkluzije – poručio je selektor paraplivačke reprezentacije BiH i trener ”Spida” Amel Kapo, saopćeno je iz Plivačkog kluba ”Spid”.