Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandža: Želimo sastaviti najbolju ekipu za EP u Turskoj

pandza-musa-press

Selektor muške U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža objavio je danas širi spisak igrača za juniorsko evropsko prvenstvo koje će biti održano od 16. do 22. decembra u turskom Samsunu.

Okupljanje mladih bh. košakaša zakazano je za 1. decembar u Sarajevu, kada će selektor BiH imati priliku sagledati stanje svih košarkaša, a ekipa će potom otputovati na pripreme u Sveti Martin na Muri (Hrvatska), gdje će se pripremati do 11. decembra.

– Prvo moramo razgovarati sa svim igračima i vidjeti ko se sve može odazvati za ovo takmičenje. Želimo sastaviti u ovom trenutku najbolji mogući tim. U Svetom Martinu na Muri igrat ćemo prijateljske utakmice protiv selekcija Hrvatske i Slovenije, a igrat ćemo i protiv selekcije Turske i još jedne reprezentacije uoči početka prvenstva – rekao je Pandža u izjavi za Fenu.

Nakon priprema u Hrvatskoj, ekipa će 11. decembra otputovati u Tursku, gdje će 13. decembra odigrati posljednji kontrolni meč uoči Evropskog prvenstva protiv selekcije domaćina. Spisak od 22 pozvana igrača nakon perioda priprema i nekoliko odigranih prijateljskih utakmica će biti skraćen na 14 imena koji će konkurirati za nastup na EP-u.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom, a prvi meč će igrati protiv Izraelaca 16. decembra.

– Grupa je izuzetno teška. Litvanija je uvijek u vrhu omladinske košarke i sigurno će nastupiti u jakom sastavu. Latvija je u konkurenciji košarkaša do 16 godina igrala finale, a sastav Izraela je u ovom trenutku nepoznat. Mi prvo moramo vidjeti kakva će biti naša ekipa, a zatim ćemo praviti planove i kreirati ambicije. Uspjeh će ovisiti najviše o atmosferi u ekipi i dobrim odnosima, a zatim i o dnevnom raspoloženju igrača i borbenosti. Sigurno je da imamo kvalitet, ali teško je u ovom trenutku bilo šta predviđati – objasnio je Pandža.

Na Pandžinom spisku nalaze se: Amar Gegić, Ahmed Bjelak, Sandro Antunović, Faris Preljević, Darko Talić, Arsenije Vučković, Boško Bojović, Rijad Avdić, Nikola Marić, Dino Kobić, Ibrahim Mulaomerović, Džanan Musa, Sani Čampara, Srđan Kočić, Emir Čerkezović, Lazar Mutić, Jure Soldo, Dragan Pervan, Nemanja Nikolić, Njegoš Sikiraš, Dario Drežnjak i Mateo Zovko.