U Glasgowu

Pezer, Tuka i Mujezinović predstavljaju BiH na dvoranskom EP-u

amel_tuka

Tuka i Mujezinović će otputovati u Glasgow iz Sarajeva u srijedu ujutru, dok se Pezer nalazi u Švedskoj, te će u Škotsku putovati iz Kopenhagena

Dvoransko prvenstvo Evrope u atletici bit će održano od 1. do 3. marta u škotskom Glasgowu, a Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju predstavljat će tri atletičara.

Kako je Feni kazao generalni sekretar Atletskog saveza BiH Mišo Pedalo, norma za nastup na dvoranom EP-u je značajno pooštrena u svim disciplinama zbog velikog interesovanja atletičara, tako da će u Glasgowu nastupiti zaista najbolji od najboljih.

– U slučaju Bosne i Hercegovine normu su uspjeli ispuniti Mesud Pezer, Amel Tuka i Abedin Mujezinović, koji su najbolje ovosezonske rezultate ostvarili u februaru. Njihovi rezultati su dobar znak da bi nas mogli obradovati. Priliv atletičara je veliki, tako da su organizatori pooštrili mjere za ispunjavanje normi, s ciljem da se digne kvalitet takmičenja, ali i da se sve završi za tri dana. Ko je ispunio normu sigurno spada u evropski, da ne kažem i svjetski vrh – rekao je Pedalo.

Mesud Pezer je bacio kuglu 20,99 metara 20. februara na mitingu “Serbian Open” u Beogradu, Amel Tuka je dionicu od 800 metara istrčao 12. februara u češkoj Ostravi u vremenu 1.46,75. dok je Abedin Mujezinović istu razdaljinu istrčao u vremenu 1.48,57 u italijanskoj Padovi 3. februara.

Tuka i Mujezinović će otputovati u Glasgow iz Sarajeva u srijedu ujutru, dok se Pezer nalazi u Švedskoj, te će u Škotsku putovati iz Kopenhagena.

Okupljanje u Glasgovu je zakazano za 27. februar, a prve nastupe imat će 1. marta. Prijepodne na rasporedu su kvalifikacije u bacanju kugle, a poslijepodne finale. Kvalifikacije u trci na 800 metara zakazane su za poslijepodne.