Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje EP u atletici, nastupa Dejan Mileusnić

Dejan-Mileusnic-33

U Amsterdamu danas počinje evropsko prvenstvo u atletici.

Na prvenstvu će nastupiti rekordan broj učesnika, čak 1.473 takmičara iz 50 zemalja će se boriti u 22 muške i ženske discipline.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja pet atletičara – Amel Tuka, Dejan Mileusnić, Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer.

Prvi na borilište izaći će Mileusnić koji će danas nastupiti u kvalifikacijama u bacanju koplja. Takmičenje počinje u 17.05 sati. U ovoj disciplini nastupit će 32 takmičara, a u finale će proći 12 najboljih. Norma za finale je 81,5 metara.

Mileusnić će nastupiti u drugoj kvalifiakcijskoj grupi. U ovoj sezoni najbolji rezultat mu je 81,63 m, a cilj na EP mu je plasman u finale i norma za OI u Rio de Janeiru – 83 m.

– Nadam se da ću baciti taj hitac koji će biti dovoljan da uđem u finale. U izvanrednoj sam formi i ako se sve posloži mogu daleko baciti. U Splitu sam daleko bacao i ako ponovim to, očekujem normu za Rio – kazao je za Fenu Mileusnić.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka trčat će kvalifikacije na 800 metara u četvrtak. Na ovom prvenstvu cilj mu je medalja, iako ističe da još nije potpuno spreman.

– Moja trenutna forma je negdje na 85 do 90 posto, jer želim biti u Riju na 100 posto. Dat ću sve od sebe kako bih ostvario što bolji plasman i nadam se jednoj od medalja, za sebe i svoju BiH – kazao je Tuka.

Trojica bh. kuglaša Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer nastupit će u subotu.