Policija greškom primjenila silu nad bivšim teniserom?

james blake

Njujorška policija istražuje tvrdnju bivšeg američkog tenisera Jamesa Blakea da ga je u srijedu jedan policajac srušio na pod, te da su mu nakon toga stavljenje lisice, jer ga je policija zamijenila sa osumnjičenom osobom u slučaja prevara putem kreditnih kartica, prenosi New York Times.

Direktor policije William J. Bratton rekao je u srijedu da su tvrdnje gospodina Blakea “duboko uznemirujuće” i da “ima pravo biti ljut”.

Kasije, tokom toga dana policija je pregledala video koji pokazuje rušenje Jamesa Blakea na pod, a policijac koji je to učinio premješten je na drugi zadatak. Policijski službenik koji je razgovarao o tome s novinarom New York Timesa, pritom želeći ostati anoniman, rekao je da su “definitivno uhapsili pogrešnog čovjeka”.

James Blake je u izjavi za New York Daily News rekao da je u boravio u New Yorku, te odrađivao obaveze prema sponzorima za vrijeme US Opena, kada su mu ispred njegova hotela prišli policajci.

“Za mene je to jasan slučaj upotrebe prekomjerne sile, bez obzira na to koja je boja moje kože”, rekao je Blake za New York Daily News.

“Pretpostavljam da je boja moje kože imala neke veze s incidentom”, dodao je Blake.

Direktor policije je rekao da neće tolerisati upotrebu prekomjerne sile, no dodao je i da policijski rad dobro opisuje krilatica “prva priča nikada nije zadnja priča”, te da se nada da će daljnja istraga otkriti sve okolnosti incidenta.

Hapšenju Blakea, prema navodima iz policije, prethodila je istraga grupe ljudi koja je navodno kupovala mobitele koristeći krivotvorene kreditne kartice. Policija je u koordinaciji s jednim privatnim servisom sumnjivcu, ispred hotela u kojem je odsjedao Blake, dostavila mobitele da bi ga nakon toga uhapsili.

Nakon toga je službenik privatnog servisa pokazao policajcima još dvije osobe kojima je navodno prethodno dostavljao mobitele, a jedna od tih osoba bila je James Blake.