Povećan nagradni fond Wimbledona: Pobjednicima 2,9 miliona dolara

wimbledon

Ovogodišnji nagradni fond najstarijeg i najuglednijeg teniskog turnira Wimbledona povećan je za pet posto, što znači da će pobjednici u obje pojedinačne konkurencije dobiti po 2,9 miliona američkih dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupni nagradni fond ove godine iznosiće 40 miliona dolara saopćeno je iz All Englad Cluba, poznatom po domaćinstvu jednog od četiri teniska Grand Slam turnira, jedinom koji se igra na travnatoj podlozi.

Nagrada za pobjednike u pojedinačnoj konkurenciji povećana je za 6,4 posto. Prošlogodišnji pobjednici turnira Novak Đoković i Serena Williams nagrađeni su sa po 2,7 miliona dolara.

Poraz u prvom krugu donosi oko 43 hiljade dolara, što je čak 20 posto više nego što je dobio pobjednik Wimbledona 1968. godine.

U posljednjih pet godina, ukupni nagradni fond Wimbledona gotovo se udvostručio. Najveći porast bio je 2013. godine, kada je nagradni fond porastao za 40 posto.

Nagradni fond US Opena i dalje je najviši. On je prošle godine iznosio 42,3 miliona dolara, od kojih je po 3,3 miliona bilo izdvojeno za pobjednike u pojedinačnoj konkurenciji.

Ovogodišnje, 130. izdanje Wimbledona odigraće se na terenima All Englad Cluba od 27. juna do 10. jula.