Predstavljen bh. olimpijski tim koji će nastupati u Bakuu

kemal-mesic111

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je predstavio bh. olimpijski tim koji će od 12. do 28. juna u glavnom gradu Azerbejdžana – Bakuu učestvovati na prvim evropskim olimpijskim igrama.

Tim BiH će brojati 57 sportista i 19 trenera, a šef misije bit će Said Fazlagić, generalni sekretar OKBiH.

Bh. sportisti će nastupiti u osam sportova – atletici (39 takmičara), plivanju (3), judou (3), boksu (5), kanuu (2), biciklizmu (3), stonom tenisu (1) i streljaštvu (1).

Predsjednik OKBiH Marjan Kvesić bh. sportistima je poželio da ostvare najboje rezultate i da dostojanstveno predstavljaju BiH.

U našem timu najviše će biti atletičara, koji će u sklopu Igara učestvovati na Evropskom ekipnom kupu.

Potpredsjednica Atletskog saveza BiH Đurđica Rajher- Šišul kazala je da će nastup u Bakuu biti dobra prilika za naše najbolje atletičare Kemala Mešića, Amela Tuku i Dejana Mileusnića da pokušaju da ostvare norme za olimpiske igre u Rio de Janieru i pridruže se Hamzi Aliću, koji je to uspio prošle sedmice.

Bokser Džemal Bošnjak kazao je da je naš tim obavio kvalitetne pripreme, te da su svi naši borci motovirani da ostvare što bolje rezultate.

Najbolja sportašica BiH – judašica Larisa Cerić, od koje se najviše očekuje, rekla je da će u Bakuu biti izuzetno jaka konkurencija, ali da će zajedno s Aleksandrom Samardžić i Harunom Sadikovićem dati sve od sebe da osvjetlaju obraz bh. sporta.

Tokom 17 dana takmičanja u Bakuu će se za odlčija boriti više 6.000 sportista u 19 sportova (16 olimpijskih i tri neolimpijska) iz 49 zemalja.

Devet sportova će biti kvalifikacioni za olimpijske igre Rio 2016. (streličarstvo, atletika, odbojka na pijesku, biciklizam, streljaštvo, plivanje, stoni tenis, taekwondo i triatlon).