Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Harbinja uručio nagrade povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Fond-za-zaštitu-okolisa-FBiH1

Fond za zaštitu okoliša FBiH danas je dodijelio nagrade najboljim radovima prijavljenih na Kokurs na temu “Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Trošimo resurse pažljivo. Zagađenje nije cool.” Od pristiglih 76 radova, odabrano je 12 najboljih, a pravo učešća su imale osnovne škole sa područja FBiH, piše NAP.

Nagrade učenicima i njihovim nastavnicima uručio je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji se ovom prilikom zahvalio svima onima koji su učestvovali u nagradnom konkursu.

“Fond je dosad isfinansirao 500 projekata uključujući i ovaj današnji. Ovaj projekat će imati svoju tradiciju”, kazao je Harbinja koji je uručio čekove u iznosu od 700 KM kao i staklenu statuu.

Inače, ovih 12 radova naći će se u kalendaru Fonda za narednu godinu, kao i drugim promotivnim materijalima u svrhu podizanja javne svijesti o očuvanjau i zaštiti okoliša kroz promociju aktivnosti Fonda.

Fond-za-zaštitu-okolisa-FBiH2

Radovi su izrađeni tehnikom kolaža, sačinjenog od recikliranih materijala (novinskog papira, kesa i iskorištene plastike, čepova, razbijenog stakla, drveta…)

Ocjenu radova vršila je Komisija, a jedna od članica Alma Hrasnica, grafički dizajner kazala je da je najljepše od svega što je u ovaj projekat uključena mlada pokretačka snaga.

“Zadatak nije bio jednostavan, ali svaki od njih šalje jasnu i snažnu poruku”, kazala je Hrasnica.

Uspješan rad Fonda

Kako je danas istaknuto, Fond za zaštitu okoliša FBiH za svojih pet godina postojanja prikupio je 106 miliona KM ne računajući budžetska sredstva.

” Od toga je 92 posto vraćeno lokalnim zajednicama kroz različite projekte. S međunarodnim institucijama realizirali smo nekoliko projekata kao što su zaštita rijeke Une i Neretve, ostao je projekat zaštite rijeke Bosne”, kazao je Harbinja.

On je naglasio da je BiH peta zemlja u Evropi po bogatstvu biodiverziteta, ali da imamo samo 2,5 posto zaštićenih prirodnih područja.

Nagrađene škole

JU OŠ „Ivan Mažuranić“, Tomislavgrad
JU KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola Travnik, Travnik
JU OŠ „Ćamil Sijarić“, Sarajevo
JU OŠ „Orašje“, Orašje
JU OŠ „Novi Grad“, Tuzla
JU OŠ„Podlugovi“, Ilijaš

Fond-za-zaštitu-okolisa-FBiH3

JU OŠ „Bužim“, Bužim
JU OŠ „Hasan Turčalo Brzi“, Ilovača, Goražde
JU OŠ „Kovači“, Kovači, Zavidovići
JU OŠ „Ivane Brlić-Mažuranić“, Ljubuški
JU OŠ „Kiseljak“, Kiseljak
JU OŠ „Miroslav Krleža“, Zenica