Predstavljen tim BiH za EYOF 2017. u Erzurumu (FOTO)

eyof (2)

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je predstavio tim za Evropski zimski olimpijski festival mladih (EYOF), koji će se od 11. do 18. februara ove godine održati u turskom Erzurumu. BiH će na ovom prestižnom takmičenju za mlade predstavljati šest sportista, četiri u alpskom skijanju, te dvoje u biatlonu i ski trčanju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Raduje me što smo se okupili da predstavimo naše sportiste koji će nastupiti na zimskom EYOF-u u Turskoj. Ono što je značajno za Erzurum biće momenat kada delegacija BiH preuzima zastavu EYOF-a i donosi je u Sarajevo. To će biti kvalitetan start organizacije EYOF-a koji će se za dvije godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Od sportista očekujemo da u Erzurumu dostojanstveno predstave BiH, tako što će se pridržavati olimpijskih načela i dati svoj maksimum kako bi ostvarili najbolje lične rezultate. Želim im svima uspješan nastup u Erzurumu“, kazao je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

BiH će u Erzurumu predstavljati u slalomu i veleslalomu: Emina Husić, Sara Šišić, Matin Kamenica i Dino Terzić; u ski trčanju: Strahinja Erić i Miloš Čolić; u bitalonu: Čolić.

Osim sportista u Erzurum će u delegaciji OK BiH otputovati treneri Almir Bužo, Milovan Jevtović i Dragan Jeftović, šef misije Said Fazlagić, tehničko osoblje Lana Grgić i Lejla Tanović, kao mlada ambasadorica.

Svi bh. sportisti koji će nastupiti na EYOF-u u Turskoj istakli su da su se cijelim dosadašnjim tokom sezone pripremali za ovo takmičenje, te da očekuju da će na najbolji mogući način predstaviti svoju zemlju.

“Treniram Čolića i Erića, ali pratio sam i nastupe skijaša tokom ove sezone koji su vjerovatno najbolji do sada. Vjerujem da će svi predstavljati BiH na najbolji mogući način. Rezultati ove sezone su uspješniji nego ikad i to nam daje nadu da će rezultati na EYOF-u biti bolji nego ikada“, kazao je Jeftović.

Na EYOF-u u Erzurumu održaće se takmičenja u devet sportova: alpskom skijanju, biatlonu, ski trčanju, karlingu, umjetničkom klizanju, hokeju na ledu, brzom klizanju, ski skokovima i snowboardu. Očekuje se da će nastupiti oko 1.500 sportista iz 38 država.

Bh. tim i delegacija OK BiH za Tursku putuju 11. februara u 11.55 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prvi nastup bh. predstavnika planiran je za 13. februar, kada bi Sara Šišić i Emina Husić trebale da se takmiče u veleslalomu.