Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Havlicek

Preminula legenda NBA lige: “Bio je jedan od najvećih šutera svih vremena”

john_havlicek

U historiji Celticsa niko nije zabio više koševa i niko nije odigrao više utakmica, a drugi je u broju asistencija te peti u broju skokova

Boston Celticsi noćas su objavili da je u 79. godini života preminuo John Havlicek, jedan od najboljih košarkaša u historiji. Havlicek je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti.

Hondo, kako mu je bio nadimak, svih 16 godina NBA karijere proveo je u Celticsima, a s najtrofejnijom franšizom u povijesti NBA lige osvojio je osam titula prvaka. Samo su dvojica košarkaša osvojili više naslova. Bill Russell (11) i Sam Jones (10). Obojica su bili saigrači Johna Havliceka.

”Obožavao sam tog čovjeka. S njim sam osvojio dva prvenstva. Kad sam došao u Boston, stalno smo razgovarali. Sve što sam želio od njega je da šutira. Stalno da šutira. Bio je jedan od najvećih strijelaca koje sam ikad vidio. Kad nam je trebao koš, samo bismo dali loptu Johnu”, rekao je bivši Kelt, Paul Silas za ESPN.

Celticsi su 1962. uzeli Havliceka kao sedmog picka prve runde drafta iz Ohio Statea, gdje je dvije godine ranije osvojio NCAA naslov. Nakon toga sve je historija. Havlicek je 1974. bio MVP finala, 13 puta uzastopno biran je u All-Star ekipu, a i jedan je od samo deset igrača u historiji lige koji su bili barem osam puta birani u idealnu ekipu NBA lige i u najbolju obrambenu ekipu. Ostalih devet su Tim Duncan, Kobe Bryant, Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon, Michael Jordan, David Robinson, Kevin Garnett, Gary Payton i Chris Paul.

U historiji Celticsa niko nije zabio više koševa i niko nije odigrao više utakmica, a drugi je u broju asistencija te peti u broju skokova. Na četvrtom je mjestu na vječnoj listi igrača koji su najviše ubacili u dresu jednog kluba. Od njega su, noseći jedan dres, postigli više koševa samo Dirk Nowitzki, Kobe Bryant i Tim Duncan.

”Svi pričaju lijepo o tebi kad umreš. Volio bih da su više pričali o Johnu dok je bio živ. Nikad se nije dovoljno pričalo o njemu. Uvijek se pričalo o Magicu, Jerryju Westu i Dr. J-u, ali John je pripadao u takve priče. Bio je jedan od najvećih svih vremena”, rekao je Havlicekov bivši saigrač Dave Cowens.

Legendarni Cedric Maxwell u ligu je došao u sezoni koja je Havliceku bila posljednja. Pamti ga kao sjajnog igrača i još većeg čovjeka.

”Bili smo u lošoj seriji, izgubili smo nekoliko utakmica pa je trener Tommy Heinsohn pokušao malo prodrmati stvari. Ubacio me u prvu postavu umjesto Johna. Pobijedili smo Buffalo, a ja sam zabio 21 koš. Prva osoba koja mi je došla čestitati bio je John. Takav je bio čovjek.”