Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rosbergu treći uzastopni pole position ove sezone

Nico-Rosberg-45

Nico Rosberg osvojio je treći uzastopni pole position ove sezone na Spa Francorchampsu (VN Belgije) ispred Maxa Verstappena u Red Bullu i dva Ferrarijeva vozača Raikkonena i Vettela.

Nijemac se u Q3 kvalificirao na soft gumama, kao i Ricciardo i dva Ferrarija, a drugoplasirani Max Verstappen startat će na supersoftu.

Rosbergu je ovo 28. pole position u karijeri i drugi na Spa Francorchampsu nakon 2014. kada je također startao prvi u Mercedesu W05 Hybrid, a Verstappenu je ovo prvi start iz prvog startnog reda u karijeri čime je postao najmlađi vozač u F1 historiji koji je to ostvario.

Verstappen i Raikkonen završili su s manje od dvije desetinke zaostatka iza Rosberga na sedam kilometara dugoj stazi, a Sebastian Vettel zaostao je 0.364 sekundi za najbržim.

Lewis Hamilton očekivano je ispao već u Q1 sa zaostatkom od 2.295 sekundi budući da će u utrci zbog novih komponenti pogonske jedinice dobiti 55 kaznenih mjesta, piše HINA.

Alonso je bio jedini vozač u Q1 koji nije odvozio mjereni krug nakon još tehničkih problema s bolidom, ali i on će zbog kazne od 35 mjesta zbog promjene motora startati iz posljednjeg reda.

Osim Alonsa i Hamiltona, u Q2 nisu prošli ni Nasr, Ocon, Kvyat i Ericsson.

Rosberg je u Q2 bio najbrži s vremenom 1:46.999 na soft gumama na kojima će startati sutrašnju utrku, kao i vozači Ferrarija i Ricciardo u Red Bullu. Ostalih šest vozača koji su prošli u Q3 (Verstappen, Hulkenberg, Perez, Massa, Bottas i Button) utrku startaju na supersoftu.

Romain Grosjean završio je 11. kao najbolje plasirani vozač koji će sutra birati na kojim će gumama startati, a 12. je bio iznenađujuće kompetitivni Magnussen u Renaultu. Slijedi još jedan Haas Estebana Gutierreza (koji će dobiti pet mjesta kazne zbog incidenta na trećem treningu) i još jedan Renault Jolyona Palmera.

Carlos Sainz i Pascal Wehrlein bili su najsporiji u Q2 i kvalificirali su se na 15. i 16. mjesto.