Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opasni spyware pretvara iPhone u pravi špijunski uređaj

iphone-6s11

Najnoviji propust koji je otkriven u Appleovu iOS-u omogućuje napadačima da instaliraju spyware na uređaje korisnika i to samo klikom na jedan link. Propust je otkriven nakon što je odvjetnik koji se bavi ljudskim pravima upozorio sigurnosne stručnjake na poruke koje je primao.

To je dovelo do otkrića tri nepoznate greške u Appleovom kodu, a američki div u međuvremenu je objavio ažuriranje koje rješava te probleme. Citizen Lab i Lookout navode kako o otkriću propusta nisu govorili javno dok nije objavljena zakrpa.

Advokat Ahmed Mansoor dobio je poruke prije dvije sedmice, a u njima je pisalo da će otkriti ‘tajne’ o mučenjima ljudi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ako klikne na link. Klik na link bi omogućio ‘jailbreak’ telefona i instalaciju neautoriziranog softvera.

Citizen Lab navodi da bi tada napadači mogli koristiti kameru i mikrofon telefona za neovlašteni nadzor okoline ili snimanje poziva i poruka te praćenje kretanja. Vjeruju kako je spyware kreirala izraelska skupina NSO.

Lookout dodaje kako je ovo najsofisticiraniji spyware koji su vidjeli jer iskorištava činjenicu koliko su telefoni integrirani u naše živote, prenosi BBC.