Zaplakao u emisiji

Shaq o smrti Bryanta: Takvu bol nisam osjetio već neko vrijeme

shaq

Zadnji put smo razgovarali kad smo bili ovdje, u Staples Centeru, i rekao sam da zabije 50, on je zabio 60

Pogibija Kobea Bryanta šokirala je svijet, pa tako i njegovog nekadašnjeg saigrača Shaquillea O'Neala. Dva dana nakon tragedije potpuno shrvan govorio je u emisiji na TNT-ju, snimanoj u Staples Centeru, domu njihovih Lakersa.

“Kao što znate, nekoliko posljednjih mjeseci bili su teški za mene. Umrla mi je sestra. Radio sam stvari koje inače radim; išao na posao, smijao se, ali kad sam se vratio kući u realnost i shvatio da je nema, bilo mi je tako teško, boljelo je. Na dan pogibije Kobea bio sam u podrumu i vježbao sa sinom Shaqirom i nećakom Columbusom. Došao je zatim i drugi nećak u suzama i pokazao mi mobitel. Puknuo sam i derao se: ‘Miči to od mene!’ Živimo u svijetu gdje bilo što može biti fotošop ili laž, ali onda sam počeo primati pozive i ta je vijest bila potvrđena.”

“Takvu bol nisam osjetio već neko vrijeme. Imam 47 godina, izgubio sam dvije bake, sestru, a sad sam izgubio mlađeg brata. Bit ćemo povezani po onomu što smo napravili. Često me pitaju za naš odnos, a ja kažem da je kao s Charlesom Barkleyjem. Imate dva jaka karaktera koji su krenuli svaki svojim putem, rekli neke stvari, ali nikad nisu izgubili poštovanje. Ali kad bismo se našli na terenu, mi smo pobjeđivali”, podsjetio je Shaq na kontroverzni odnos s pokojnim Kobeom.

Brojne sukobe iz igračke karijere njih dvojica izgladili su nakon penzionisanja, kada su se sprijateljili, a posebno su bili bliski s djecom jednog i drugog. Bryant je O'Nealovom sinu Shareefu bio kao stric. Dopisivali su se nekoliko sati prije nesreće.


“Bio je to trostruki ubod u moje srce. Nakon što sam se isplakao i smirio, vratio sam se na internet i shvatio da je Rick Fox u avionu. Zovem ga, ne javlja se. I onda, posljednji udarac, njegova kćerka je bila u tom helikopteru… I Shareef je bio uništen, javio mi je da se dopisivao s Kobejem”, rekao je Shaq i slomio se. Ipak, nastavio je:

“Često uzimamo stvari zdravo za gotovo. Činjenica da se neću moći šaliti s Kobeom na proslavi gdje će ga primiti u Kuću slavnih, nećemo se moći pozdraviti, nećemo moći reći da smo ostali skupa, imali bismo 10 prstenova… Zadnji put smo razgovarali kad smo bili ovdje, u Staples Centeru, i rekao sam da zabije 50, on je zabio 60. Činjenica je da smo izgubili najboljeg Lakera i jednog od najboljih košarkaša svih vremena.”