košarkaški turnir na OI-u

Slovenci imali polaganje za pobjedu, ali je Batumova blokada odvela Francuze u finale

blok

Francuzi će se boriti za zlato sa Amerikancima koji su ranije pobijedili Australiju. Slovenija će se za prvu medalju na košarkaškom turniru boriti protiv Australije

Košarkaška reprezentacija Slovenije nije uspjela da se plasira u finale Olimpijskih igara u Tokiju nakon što su poraženi od Francuske rezultatom 90:89 u sjajnoj utakmici i rijetko viđeno dramatičnoj završnici.

Francuzi će se boriti za zlato sa Amerikancima koji su ranije pobijedili Australiju. Slovenija će se za prvu medalju na košarkaškom turniru boriti protiv Australije.

Nakon izjednačeng prvog dijela (44:42 za Sloveniju). Francuzi su u trećoj dionici prešli u vodstvo (60:52), ali Slovenci se nisu predavali, a u posljednjih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 62:56 za Francusku. Slovenci su sjajno otvorili posljednji period i u potpunosti se vratili u utakmicu, Dončiću se priključili ostali igrači, pa je u 33. minuti bilo 73:72, a pet minuta do kraja 78:78.

U finišu prava drama. Tri minute prije kraja bilo je 85:85, a 33 sekunde trojkom Klemena Prepeliča Slovenci su prišli na poen zaostataka (89:90), a u posljednjem napadu Slevenci su imali napad za pobjedu, Prepelič je išao na polaganje, a onda je uslijedila monstruozna blokada Nicolasa Batuma za veliku pobjedu Francuske.

U pobjedničkom timu sjajni su bili Evan Fournier i Nando De Colo. Prvi je ubacio 23 poena, drugi 25. Na drugoj strani Mike Tobey je ubacio 23 poena, dok je Luka Dončić završio sa 16 poena, 18 asistencija i 10 skokova. Prepelič je dodao 18 koševa.