Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kvazipatriote za tastaturama"

Sramotno pljuvanje po reprezentativcu BiH

markus lončar ruka na srcu
FOTO: ksbih

Znam ko sam, gdje sam rođen, pogodilo me ovo

Košarkaška reprezentacija BiH je sinoć izgubila od Francuske u okviru 2. kola kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine (64:74).

Nakon utakmice, oglasili su se iz Košarkaškog saveza naše zemlje.

Razlog oglašavanja bili su sramotni napadi upućeni reprezentativcu Bosne i Hercegovine Markusu Lončaru, koji tokom intoniranja himne nije držao ruku na srcu. A, da stvar bude još tragikomičnija nije bio jedini. No, to nije spriječilo kvazipatriote za tastaturama da svojski ispljuju prvenstveno Lončara.

Ostavili srce na parketu

“Činjenica da su bh. reprezentativci ostavili srce na parketu Mejdana ne može osporiti niko ko je gledao utakmicu u samoj dvorani ili na TV ekranu. U samoj ekipi vlada veliko zajedništvo, što će također potvrditi sami igrači i članovi stručnog štaba nacionalnog tima.

Stoga smo u Košarkaškom savezu BiH iznenađeni što se Markus Lončar našao na meti pojedinih medija jer nije držao ruku na srcu tokom izvođenja himne BiH (pritom nije bio jedini), već je zagrlio saigrače Ismeta Sejfića i Amara Alibegovića u tom trenutku, iskazujući na taj način ljubav, poštovanje i zajedništvo prema braći s kojom dijeli svlačionicu reprezentacije – saopćeno je iz KSBiH.

Oglasio se i sam Lončar

“Moram priznati da me je, koliko god me saigrači i trener pokušali utješiti, veoma pogodilo ovo što sam pročitao. Ne želim se pravdati. Od omladinskih selekcija sam član reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Znam ko sam, gdje sam rođen. Bio sam član i one naše selekcije koja je igrala pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pod vodstvom Duška Vujoševića. Tada smo spasili bh. košarku od propasti, jako mi je žao što se to zaboravlja. I tada, kao i sada, radujem se svakom pozivu selektora. S ponosom nosim najdraži dres – naveo je Lončar za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Reagovao je i selektor Adis Bećiragić

“Rekao sam to i na press-konferenciji, jako mi je drago što je igrač poput Markusa Lončara u potpunosti iskoristio priliku koju sam mu ukazao, usljed izostanka nekih drugih reprezentativaca. Kad to kažem, ne mislim samo na njegove partije u utakmicama, već i što se tiče samog ponašanja unutar tima.

Od prvog dana priprema bilo je jasno s kojim entuzijazmom pristupa svakom treningu reprezentacije. Stoga sam veoma iznenađen pisanjem pojedinih medija, koji dovode u pitanje njegovu želju da bude tu sa nama. I nemam problem da kažem kako veoma ozbiljno računamo na njega u budućnosti – poručio je Bećiragić.

Upravni odbor KSBiH ovom prilikom je također pružio podršku Markusu Lončaru i svim ostalim reprezentativcima, koji se bezrezervno daju na svakoj utakmici, objavljeno je na zvaničnoj stranici KSBiH.