Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor bh rukometaša

Šuman: Volio bih da na Evropskom prvenstvu igramo u Austriji

suman – anadolija

Austrija je u Beču iz ‘šešira’ tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude ‘šešir’ dva, i eto nas, rekao je Šuman

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, koja se nedavno prvi put plasirala na Evropsko prvenstvo 2020. godine, posjetio je danas ured Anadolu Agency (AA) za Balkan u Sarajevu. Tom prilikom Šuman je istakao da se nada kako će bh. tim u žrijebu grupa za EURO, koji će se u petak održati u Beču, imati sreće i dobiti neku od dvije grupe, koje će se igrati u Austriji.

To bi značilo da će bh. rukometaši igrati u grupi “A“, u kojoj je već Hrvatska, ili u grupi “B“ u koju je svrstan domaćin Austrija.

“Najviše bih se radovao Beču i Grazu. Hrvatska je šeširu jedan i oni su u Grazu. Ni to ne bi bilo loše da budemo tu. Evo Austrija je u Beču iz ‘šešira’ tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude ‘šešir’ dva, i eto nas“, kazao je uz osmijeh Šuman.

Istakao je i da je veliki problem Rukometnog saveza BiH, pa tako i same reprezentacije, činjenica što je i dalje blokiran račun zbog dugova prema Poreskoj upravi i dobavljačima. No, izrazio je nadu da će se do početka priprema za EP krajem decembra ove godine i taj problem riješiti.

“Ovdje dok država ne napravi neki zakon o reprezentativnim selekcijama, ne pričamo samo o rukometu, nego o svim sportovima, dok to ne dođe na neku ‘zelenu granu’ biće veoma teško“, smatra Šuman.

Dodao je da su u Hrvatskoj i Srbiji odavno riješili taj problem, te državne institucije silno podržavaju sve sportske predstavnike na međunarodnoj sceni.

U razgovoru sa direktorom ureda AA Hakanom Celikom, urednicima i novinarima, Šuman se zahvalio na čestitkama i podršci, te izrazio nadu da će BiH na EURO 2020 otići korak dalje i plasirati se u drugi krug takmičenja.

Evropsko prvenstvo za rukometaše, prvi put u istoriji sa 24 reprezentacije i tri zemlje domaćina, održaće se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.