Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik MOK-a

Thomas Bach: Neće biti isključenja sa Olimpijskih igara zbog korone

2854540-58836828-2560-1440

Nijemac je dodao da nijedna reprezentacija neće biti isključena iz Igara

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach snažno je odbacio moguće izuzeće nekih reprezentacija s ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju zbog loše epidemiološke slike novog koronavirusa u njihovim zemljama. Ne očekuje ni da će se reprezentacije same odreći nastupa u Tokiju.

– Svih 206 nacionalnih olimpijskih komiteta su odlučni i uvjereni da će nastupiti na Igrama – rekao je čelnik MOK-a.

Nijemac je dodao da nijedna reprezentacija neće biti isključena iz Igara.

– Sportisti nisu odgovorni za moguće pogoršanje korona krize. Ako tokom Igara budu negativni i budu slijedili korona protokol kao i ostali onda nema prepreka za olimpijski nastup – rekao je Bach u intervjuu na Instagramu s njemačkim bacačem koplja Johannesom Vetterom.

Zbog pandemije korone, organizatori su zajedno s MOK-om odgodili ljetne olimpijske igre u Tokiju za godinu dana, za ljeto 2021. Radna grupa trenutno priprema mjere za olimpijske igre u uslovima korone, uključujući moguća ograničenja ulaska za sportiste i delegacije.

– Trenutno nije moguće tačno reći šta će iz ovoga proizaći – rekao je Bach. Očekuje se da će japanska strana predstaviti privremeni izvještaj u decembru.

U vezi razvoja vakcine protiv novog koronavirusa, MOK postaje “iz sedmice u sedmicu sve sigurniji”, uvjeren je Bach. Moguće je da će nekoliko kompanija već do kraja godine predati prijave za ubrzano odobravanje vakcina.

– Ovo su dobre vijesti, naravno – rekao je Bach, koji ni na koji način nije zabrinut zbog potencijalnih nuspojava novog cjepiva na sportiste.

– Treba vjerovati zdravstvenim vlastima – naglasio je 66-godišnjak.