Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugi Grand Slam trofej

Aryna Sabalenka odbranila titulu na Australian Openu

Aryna Sabalenka
FOTO: Screenshot
Aryna Sabalenka

Sabalenka je na putu do finala izbacila Ellu Sidel, Brendu Fruhvitovu, Lesju Curenko, Amandu Anisimovu, Barboru Krejčikovu i Coco Gauff

Aryna Sabalenka odbranila je titulu osvajača prvog Grand Slam turnira u sezoni pobijedivši Qinwen Zheng.

Bjeloruska teniserka je savladala Kineskinju sa 2:0 u setovima (6:3, 6:2). Za drugi Grand Slam trofej u karijeri bilo joj je potrebno tek nešto više od sat vremena.

I prije početka meča Sabalenka je važila za velikog favorita i dokazala je to na terenu veoma brzo. Već u drugom gemu napravila je brejk, pa je onda u narednom spasila tri brejk šanse, povela sa 3:0 i rutinski privela set kraju. Mogla je i nešto ranije sve da završi, pošto je na servis Zheng propustila tri set lopte u osmom gemu.

Skoro identična stvar viđena je i u drugom setu. Brejk je napravila u prvom gemu, pa onda i u petom gemu, i ako je bilo nekakve sumnje prije toga, više nije postojala. Sabalenka je dominirala na terenu i nije dozvolila protivnici ni promil šanse i nade da bi mogla da napravi preokret epskih razmera.

Sabalenka je na putu do finala izbacila Ellu Sidel, Brendu Fruhvitovu, Lesju Curenko, Amandu Anisimovu, Barboru Krejčikovu i Coco Gauff. Ono što je važno istaći jeste da je protiv svake protivnice slavila identičnim rezultatom – 2:0 u setovima. To znači da je Sabalenka to trofeja došla bez izgubljenog seta.

Sabalenka će na novoj WTA listi ostati druga teniserka svijeta, ali će smanjiti prednost prvoplasirane Ige Swiatek na samo 665 bodova. S druge strane, Zheng će ostvariti najbolji plasman u karijeri, te će biti sedma teniserka svijeta.