Učešće na EYOF-u 2019. u Sarajevu potvrdilo 46 zemalja (FOTO)

eyof1

U dosadašnjem periodu, u preliminarnim najavama 46 zemalja potvrdilo je zvanično učešće na Evropskom omladinskom festivalu mladih (EYOF) 2019. koji će sljedeće godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Ilidži je održan sastanak sa predstavnicima Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (EOK). Osim članova Koordinacione komisije, sastanku su prisustvovali i predstavnici ureda EOK-a iz Rima, Steve Scott i Francesco Paolo Basili, spoljni saradnik za Evropski omladinski festival mladih (EYOF) 2019., Andreja Leskovšek – McQuarrie, kao i članovi Izvršnog komiteta EYOF 2019.

Cilj konferencije bio je predstavljanje trenutnog stanja na projektu EYOF 2019, napredak u infrastrukturnim radovima, te pregled realiziranih finansijskih obaveza od strane različitih nivoa vlasti.

Medijma su se obratili predsjednik Koordinacione komisije Jozef Liba, potpredsjednik Olimpijskog komiteta Izet Rađo, te direktor ”EYOF 2019“ d.o.o Senahid Godinjak, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i Elvir Hadžiahmetović, ispred Grada Sarajevo.

Godinjak izjavio je kako je razlog današnje konferencije za medije posjeta COCOM-a i uvid u stanje pripremama projekta EYOF-a.

”U generalnom dijelu, zaista smo na dobrom putu. Napravili smo dosta toga. Želim da kažem da smo najvažnija pitanja infrastrukture ostavili iza nas”, rekao je Godinjak.

U toku su radovi na izvršenju pripreme borilišta na Dvorištima za potrebe takmičenja u biatlonu, u završnoj su fazi tenderske procedure za nabavku dvije ledene plohe, za “Skenderiju” i dvoranu ”Peki” na Palama.

Dodao je kako su sva ostala borilišta, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Zetra u potpunosti spremna s aspekta pripreme i organizacije.

U organizacionom smislu su se pripremili za sljedeći seminar prije svega tehničkih delegata i za šefove misija.

”Najveći dio posla je iza nas i spremno očekujemo sve one koje koji će učestvovati na ova dva seminara. U dosadašnjem periodu, u preliminarnim najavama na EYOF-u 2019. 46 zemalja potvrdilo je učešće, odnosno 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta, što u konačnici iznosi 1.812 predstavnika”, rekao je Godinjak.

Podsjetio je na mogućnost promjene do finalnih potvrda.

Urađene su i svi potrebni dokumenti za vođenje seminara, vodič za šefove misija i dokument koji govori o svim aspektima organizacije ovog sportskog događaja.

Kazao je kako nemaju sva pitanja arhivirana i da u finansijskom smislu nemaju sva operativna sredstva na računu kako bi potrebne nabavke i ugovore realizirali, a odnosi se na dio sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH. Međutim, naglašavaju da očekuju da druga tranša ministarstva bude operativna, i dio sredstava od 700.000 KM od vlade Kantona Sarajevo.

Godinjak je izjavio i kako očekuju sredstava u iznosu od 1.500.000 KM od Vlade RS-a, za organizacioni dio budžeta. Kazao je kako već uveliko koriste sredstva u iznosu 2.500.000 KM. Vjeruju da će tehnička pitanja biti uskoro riješena.

Liba je rekao kako su od jutros razgovarali o mnogim interesantnim pitanjima, ali da je mnogo toga o čemu treba razgovarat i da Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju veliki potencijal za organiziranje događaja.

Istakao je kako je ostvaren napredak, ali da ima mnogo toga za uraditi.

Rađo je izrazio zadovoljstvo što će Sarajevo i Istočno Sarajevo sljedeće godine biti jedan od sportskih centara u Evropi koji šalje vrlo lijepe slike.

”Radujmo se svi jer dolazi nešto što će nam pobuditi našu memoriju i podsjetiti nas da je Sarajevo olimpijski grad, da ovim vraćamo olimpijski duh” rekao je Rađo.

Lučić iz Istočnog Sarajeva je izjavio kako su u toku finalne pripreme za EYOF 2019.

”Ovaj projekat je pokazao svu kompleksnost i BiH i svih napora koje pozitivni ljudi, sportisti žele da u ovoj zemlji naprave. Ovo je veliko iskustvo za sve nas, na koji način možemo organizovati jedan ovakav sportski događaj koji će sigurno ostaviti trag kao što je to i Olimpijada 1984. godine ostavila. To će biti jedno nasljeđe koje će se koristiti za organizaciju mnogo većih takmičenja”, rekao je Lučić.

Nada se da će problemi u smislu konačnog rješavanja organizacije biti prevaziđeni.
Elvir Hadžiahmetović, ispred Grada Sarajevo, istakao je da Grad Sarajevo od početka finansira projekt i da će nastaviti podržavati projekat i naredne godine.

Kazao je kako je Grad ove godine rezervisao 500.000 KM u budžetu i da će sredstva biti u potpunosti isplaćena. Ista situacija je i s planiranim sredstvima od 500.000 KM za iduću godinu.
”Po svemu sudeći, prema podacima s kojima raspolažemo, po broju prijavljenih zemalja, učesnika, sportista, pratećeg osoblja i svih onih koji dolaze u pratnji sportista, sve ukazuje da će ovo biti najmasovniji Zimski festival mladih, i da će biti, ako se potrudimo, a na dobrom smo putu, i najorganiziraniji“, rekao je Hadžiahmetović.

Evropski omladinski festival mladih (EYOF – European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste starosne dobi između 14 i 18 godina. Zimski i ljetni festival organizuju se svake dvije godine. Domaćin zimskog omladinskog festivala EYOF 2019 su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, a održat će se od 9. do 16. februara 2019.