Ostali sportovi

U 52. godini

Umrla Žana Lelas, jedna od najboljih košarkašica ex-YU i Hrvatske

15/09/2021

S reprezentacijom Jugoslavije je na Igrama u Seulu osvojila srebro u generaciji Danire Nakić, Anđelije Arbutine, Polone Dornik, Eleonore Vild, Razije Mujanović, Mare Lakić  i ostalih cura, a na EP-u 1991. u Tel Avivu osvojila je srebrno odličje

Tužna vijest stigla je iz Splita. U 52. godini preminula je Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena.

Prve košarkaške korake je napravila u rodnom Splitu, a zatim tri godine u Šibeniku, u tadašnjem ŽKK Elemes s kojim je harala parketima bivše države. Igrala je u slovenskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, španskoj Zaragozi. Karijeru je završila u zagrebačkoj Croatiji 2009, s 39 godina. Nakon toga vratila se u Split.

Na prvenstvima se isticala u timskoj igri, a dobila je i brojna priznanjima i to za najbolju igračicu i strijelca kadetskog prvenstva 1985, za najbolju igračicu završnog turnira Kupa Ružica Meglaj Rimac 1996. i trećeg strijelca Kupa Lilliane Ronchetti 1997. godine.

S reprezentacijom Jugoslavije je na Igrama u Seulu osvojila srebro u generaciji Danire Nakić, Anđelije Arbutine, Polone Dornik, Eleonore Vild, Razije Mujanović, Mare Lakić  i ostalih cura, a na EP-u 1991. u Tel Avivu osvojila je srebrno odličje.

Do srebra u Seulu stigla je sa samo 18 godina, bila je najmlađa članica te reprezentacije. Jedina je Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci. Te 1988. godine postala je i članica šibenskog Elemesa s kojim je 1991. godine osvojila naslov prvakinja, posljednju titulu koja se dijelila u bivšoj zajedničkoj državi. Godinu ranije s Elemesom osvojila je i Kup Jugoslavije. Lelas je 1991. godine s reprezentacijom bivše države osvojila i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Izraelu.

Foto: SPTV/YouTube

Kad je otišla u igračku penziju, 2016. godine pokrenula je privatni košarkaški klub KAŽL – Košarkašku akademiju Žana Lelas, sa suprugom, nogometnim trenerom Vjekoslavom Lokicom.

Klub su u kratko vrijeme digli u prvoligaško društvo i odgojili nekoliko talentiranih igračica koje i danas nose mlađe reprezentativne kategorije.

Žana Lelas bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a, a bila je i na poziciji izbornice juniorske reprezentacije. Međutim, zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla ovog srpnja s reprezentacijom biti na FIBA Challenger turniru u Latviji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.