Više od 500 trkača iz 15-tak zemalja na 2. Mostarskom polumaratonu

mostarski_polumaraton1

Ostala su još nepune tri sedmice do Drugog mostarskog polumaratona, a prema posljednjim informacijama, očekuje se dolazak više od 500 trkača iz petnaestak zemalja.

Ove se godine se Mostarski polumaraton održava kao centralni događaj u sklopu Mostar Run Weekenda, koji će se održati 23. i 24. marta, unutar kojeg će biti održane ukupno tri utrke i stručna konferencija o trčanju.

Po riječima predsjednika organizacijskog odbora utrke Franje Lovrića, organizacija Mostar Run Weekenda ulazi u završnu fazu, a same prijave takmičara zatvaraju se 9. marta.

– Ove godine u programu imamo još dvije utrke, humanitarnu utrku u dužini od četiri kilometra i utrku za djecu u dužini od jednog kilometra – kazao je Lovrić u izjavi za Fenu.

Dodao je kako će ove godine organizirati i Prvu stručnu konferenciju iz oblasti trčanja u Bosni i Hercegovini namijenjenu upravo trkačima.

– Na ovom događaju učestvovat će vrhunski predavači, a govorit će o tehnikama, pripremama, ozljedama, kao i prehrambenim navikama te utjecaju trčanja na razne aspekte život – kazao je Lovrić.

Podsjetio je kako su utrku prošle godine najavili kao “polumaraton mostova”, ali zbog radova na izgradnji kanalizacijskih kolektora u Mostaru morali su prilagoditi stazu.

– Sad je dosta manje problema nego prošle godine, ali staza koja će se trčati ove godine još nije konačno rješenje za Mostar. U svakom slučaju je atraktivnija i uključuje pet mostova. Povećanje visinske razlike je samo između desetog i jedanaestog kilometra – kazao je Lovrić.

Titulu prošlogodišnjeg pobjednika brani Ante Živković, dok je u konkurenciji atletičarki najbrža bila Marija Vrajić – Trošić.

Na ovogodišnji Mostarski polumaraton, među ostalima, prijavila se i aktualna hrvatska prvakinja u polumaratonu Matea Parlov.

Inače, i ovogodišnja manifestacija održava se u organizaciji Udruženja “Zdrav život – Kinezis”, a partner je Sveučilište u Mostaru.

Sve informacije u vezi s utrkom mogu se vidjeti na www.kinezis.ba te na Facebook stranici www.facebook.com/Mostar-Half-marathon-polumaraton.