Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef francuske diplomatije Le Drian doputovao u Teheran

Jean-Yves Le Drian

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u ponedjeljak je doputovao u Teheran radi sastanaka s predsjednikom Hassanom Rouhanijem i svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, javila je iranska državna televizija, dok će se razgovori vjerovatno usmjeriti na višegodišnji sirijski rat i francuske kritike iranskog programa balističkih raketa.

Le Drianova jednodnevna posjeta naglašava balansiranje Pariza nakon postizanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila u 2015. godini.

Dok francuski čelnici, među kojima je i predsjednik Emmanuel Macron, kritikuju iranski raketni program, francuske kompanije poput naftnog giganta Total SA agresivno ulaze na iransko tržište, komplicirajući mogućnost uvođenja eventualnih novih sankcija.

Planirano je da Le Drian posjeti Teheran ranije, ali je odgodio put nakon protesta širom Irana krajem decembra i početkom januara u kojima je poginula najmanje 21 osoba.

Macron je pohvalio demonstracije kao “slobodno izražavanje volje iranskog naroda”, iako im nije ponudio nikakva otvorena ohrabrenja poput američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uoči Le Drianovog puta, francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kome navodi da će on insistirati na “iskrenom i zahtjevnom dijalogu s Iranom”, uključujući i temu balističkog program Teherana i njegove regionalne aktivnosti.

Francuska, Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije tvrde da Iran snabdijeva balističkim raketama šiitske pobunjenike u Jemenu, koji su otvarali vatru poo Saudijskoj Arabiji. Iran to negira i opisuje svoj program balističkih raketa kao isključivo odbrambeno oružje.

Neki iranski studenti danas su protestovali protiv Le Drianovog dolaska, mašući transparentima na kojima se kritikuju njegovi komentari iranskog programa balističkih raketa, javila je državna televizija.

Le Drian se odmah sastao s Ali Shamkhanijem, sekretarom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon dolaska u Teheran.

Tokom posjete, Le Drian će također inaugurirati izložbu pod nazivom “Louvre u Teheranu” u iranskom Nacionalnom muzeju, prenosi Associated Press.