Vozač Formule 1 Jules Bianchi preminuo od posljedica teške nesreće

jules_bianchi

Jules Bianchi preminuo je od posljedica teške nesreće devet mjeseci nakon što je stradao na utrci Formule 1 u Japanu.

Bianchi je bio u komi posljednjih devet mjeseci nakon što je u Japanu na mokroj stazi Suzuka izletio sa svojim bolidom Marussije, u kojem je 2013. debitirao u Formuli 1. 25-godišnji pilot je tada udario u auto-dizalicu koja je bila na stazi da bi pokupila bolid Adriana Sutila, koji neposredno prije izletio sa staze.

https://www.youtube.com/watch?v=VjHq6qtaptw

Posljednje mjesece proveo je u bolnici blizu porodičnog doma u Nici.

“Jules se borio do samog kraja, kao i uvijek, ali danas je njegova borba završila”, poručila je njegova porodica u saopštenju povodom ovog događaja, prenosi BBC.

“Osjećamo ogroman i neopisiv gubitak, ali želimo zahvaliti cijelom liječničkom osoblju bolnice u Nici, gdje je tretiran s mnogo ljubavi i predanosti.”

“Također, želimo zahvaliti i osoblju bolnice u Japanu koja se pobrinula za Julesa odmah nakon nesreće, ali i svim ostalim liječnicima koji su bili uključeni u njegovu borbu proteklih mjeseci.”

“Želimo zahvaliti i svim kolegama, prijateljima i navijačima Julesa na podršci koju su pokazivali tokom cijelog ovog perioda, dali su nam snagu da izdržimo ove strašne trenutke. Slušanje i čitanje njihovih brojnih poruka pokazalo nam je koliko ljudi diljem svijeta voli i poštuje Julesa.”

“Na kraju, molimo vas da poštujete našu želju za privatnošću u ovim teškim trenucima.”, poruka je njegovih Julesovih najbližih.

Jules Bianchi rođen je 3. avgusta 1989. u Nici, u porodici čiji su gotovo svi muški članovi desetljećima unazad na ovaj ili onaj način bili usko vezani uz auto-moto sport. Njegov djed Mauro bio je tri puta Svjetski prvak u GT kategoriji, dok je njegov stric Lucien 1968. bio pobjednik kultne utrke 24 sata Le Mansa i u periodu od 1959. do 1968. imao sasvim solidnu karijeru u F1.

Jules je debitirao u F1 2013., vozeći za tim Marussiju, no prvi njegov pravi kontakt sa svijetom Formule 1 je bio 2011., kada je bio test vozač Ferrarija i polaznik Ferrarijeve akadamije.

Na svom Twitteru, Julesova bivša ekipa, koja se danas zove Manor, objavila je: “Pogođeni smo odlaskom Julesa nakon tako teške borbe. Bila nam je čast što je vozio za našu ekipu”.