Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vujošević: BiH ima vrlo talentovan tim, pravile su se neke greške

Dusko-Vujosevic

Duško Vujošević, čovjek koji je s Partizanom osvojio 12 titula prvaka Srbije, šest kupova ove zemlje, te pet titula pobjednika regionalne ABA lige, potvrdio je za Oslobođenje da ga niko iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nije kontaktirao za poziciju selektora naše reprezentacije.

Ova informacija pojavila se u srijedu, a prenijeli su je gotovi svi mediji u Srbiji. Podsjećamo, predsjednik krovne kuće bh. košarke Aleksandar Fulurija rekao je za naš list da Vujošević nije među kandidatima za nasljednika Damira Mulaomerovića, koje je predložio Stručni savjet KSBiH, ali da bi bila velika čast kada bi jedan takav trener došao na klupu naše reprezentacije.

Legendarni Vujošević, koji je godinama radio čuda s Partizanom, sada se nalazi na klupi francuskog Limogesa. Na početku razgovora zamolio je da ne dužimo, jer, priznaje, nije u najboljem zdravstvenom stanju, nakon problema s bubrezima, a na pitanje:” Kako ste?”, odgovara:

– Idem redovno na terapije i bolje sam nego ranije.

Na pitanje šta misli o preuzimanju reprezentacije BiH Vujošević je po drugi put ponovio da ga niko iz KSBiH nije zvao, a o našem nacionalnom timu ima dobro mišljenje.

– Malo je čudno da se to prvo pojavilo u medijima i da me kontaktirate. Nije to lijep način da se o tome govori prvo preko medija, a i ne znam kako je ta informacija stigla u javnost, ako me nema u nekim kombinacijama. Očito da tu ima nešto što vaše kolege i vi znate. Što se tiče reprezentacije, BiH ima vrlo talentovan tim, koji može mnogo. Ekipa ima potencijala, ali primijetio sam da su se pravile neke greške, koje su bile kobne za bolje rezultate, govori Vujošević i nastavlja:

– Ali ako zanemarimo košarkašku stranu, imamo specifičnu situaciju u BiH, mislim na ta politička dešavanja i odnose u ovoj zemlji, onda sebe vidim da bih tu rado došao. Razlog je jednostavan, jer sam mnogo vezan za Jugoslaviju i taj zajednički život, a BiH me najviše podsjeća na bivšu državu. Mišljenja sam i da bi ljudima u BiH, koji prate i vole košarku, godilo da se tamo pojavim.

Osim navedenih razloga, Vujošević je istakao i da bi njemu izuzetno odgovaralo da bude selektor, a ne trener u klupskoj košarci.

– Zbog mog zdravstvenog stanja lakše bi mi bilo da budem selektor, jer to ne bi zahtijevalo da budem u poslu tokom cijele godine. No, moram ponoviti da me niko iz bh. saveza nije zvao, pa je sada nezahvalno davati neke bombastične izjave o tome. A i to bi bila krupna odluka da prihvatim tu poziciju, jer bih morao dobro da razmislim, ako bi uopšte došlo do pregovora, istakao je Vujošević.

Njegov trenutni klub Limoges, s kojim ima ugovor do ljeta ove godine, zauzima 9. mjesto u francuskom prvenstvu i blizu je plasmana u play-off, a Vujošević ističe da želi ostati u lijepom sjećanju u ovoj sredini.

– Situacija je dosta specifična i nalazimo se blizu plasman u završnicu. Vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat, što bih stvarno volio, kako bih u ovom klubu ostavio neki trag i ostao im u lijepom sjećanju. Vidjet ćemo šta će biti na kraju, ali stvarno želim da ostvarimo neki dobar rezultat, kazao je karizmatični Crnogorac, koji je za kraj dodao:
– Molim vas, prenesite ovako kako sam rekao, to mi je jako važno, da ne bude neke bespotrebne prašine.