Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jubilej

Zenica domaćin 20. atletskog prvenstva paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

atletsko prvenstvo paraplegicari
Foto: Fena

Na igrama učestvuje više od 80 takmičara iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Srbije

Svečanim defileom svih učesnika, predvođenih mažoretkinjama iz Novog Travnika te karatistima i djecom iz zeničkih vrtića, na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici počelo je jubilarno, 20. međunarodno otvoreno prvenstvo atletskih sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Domaćin i ovogodišnjeg takmičenja je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, a na igrama učestvuje više od 80 takmičara iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Prvenstvo je svečano otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je gostima iz regije te takmičarima iz svih krajeva BiH, zaželio dobrodošlicu u Zenicu te ispunjenje sportskih ciljeva.

Goste je i puno sreće poželio i resorni ministar rada i socijelne politike ZDK Antonio Šimunović te pomoćnik federalnog ministra Dobrica Jonjić.

-Moramo naglasiti da su ovo 20., jubilarne igre pa samim tim imamo i skoro pa rekordan broj takmičara. Vremenske prilike ne idu nam na ruku, ali ćemo raditi na četiri borilišta. Znači četiri “stolice” – dvije za muške i dvije za žene. To je atletski višeboj – kugla, koplje i disk, a trke ćemo odraditi samo na 100 i 200 metara, jer zbilja moramo voditi računa o zdravlju naših članova i takmičara – kazao je uime domaćina, Harun Aliefendić.

On je naglasio kako je sport najbolji način za promociju aktivnog života osoba s invaliditetom te jedna od “osnovnih inkluzija” za osobe s invaliditetom.

-Puno naših članova, puno naših ljudi je, da kažemo, počelo i da živi nakon bavljenja sportom. Ja to mogu da kažem i za sebe, jer je, bez obzira na sve, košarka u kolicima sport kojim sam se bavio, u potpunosti me izvukla i vratila u normalne tokove – kazao je Aliefendić, koji se nada kako će u budućnosti producirati i nekog paraolimpijca iz Zeničko-dobojskog kantona u atletici.

Rukovoditelj Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize te organizator ovih igara Albert Dodik ističe kako “sport nije privilegija samo za zdrave, nego i za osobe s invaliditetom”, odnosno da je važan za psihičko i fizičko zdravlje ovih osoba, kao i da se druže i takmiče.

Savez, naglasio je, trenutno okuplja oko 1200 članova u FBiH, ali je cilj da se dodatno omasovi te da sva udruženja budu i članovi tog saveza.