Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igrale protiv Rumunije

Zmajice u Cazinu doživjele i peti poraz u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

rukometasice bih
Foto: RSBIH/ Arhiva

Obzirom da su Rumunke već izborile plasman na kontinentalnu smotru, u Cazinu su nastupile u kombinovanom sastavu bez najvećih zvijezda

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Cazinu igra utakmicu petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Protivnik je reprezentacija Rumunije i rezultat na kraju susreta glasio je 16:37.

Reprezentativke BiH u ovaj susret su ušle kao posljednjeplasirane u grupi 1 dok su gošće sa maksimalnim učinkom iz prva četiri kola bile na prvoj poziciji prije početka susreta u Cazinu i već prije susreta petog kola obezbijedile nastup na EHF Euru 2024. godine.

U prvom duelu Rumunke su sa ubjedljivih 49:18 savladale reprezentaciju BiH na otvaranju kvalifikacionog ciklusa što je ujedno bila najveća pobjeda domaćih rukometašica, ali i najveći poraz rukometašica BiH u historiji.

Uprkos gore navedenim činjenicama tribine u dvorani u Cazinu bile su prilično ispunjene i domaće rukometašice su značajnu podršku u ovom kvalifikacionom duelu.

Obzirom da su Rumunke već izborile plasman na kontinentalnu smotru, u Cazinu su nastupile u kombinovanom sastavu bez najvećih zvijezda.

Prve su sa centra krenule domaće reprezentativke, a prve su u vodstvo došle gošće golom Biance Bazaliu. Nakon uvodnih pet minuta Rumunke su imale prednost od 0:3. Selektor Bašić je zbog neefikasnosti domaćih igračica u sedmoj minuti zatražio i prvi time-out tražeći brži protok lopte od svojih igračica. Prvi gol na za BiH na opće oduševljenje pristune publike postigla je Azra Topčić na početku devete minute.

Azra Topčić je na polovini prvog dijela došla do svog trećeg gola i rezultat je bio 4:9 u korist Rumunije. Pravo na timeout gostujući selektor je iskoristio na isteku 22. minute pri rezultatu 6:12. Dvocifrenu prednost Rumunke su stekle dvije minute prije kraja prvog poluvremena pri rezultatu 6:16.

Najefikasnija u prvom poluvremenu u redovima reprezentacije Bosne i Hercegovine bila je Azra Topčić sa tri postignuta pogotka, dok je kod gostujuće reprezentacije najefikasnija Bazaliu koja je imala stopostotan učinak i postigavši šest golova.

Ni na otvaranju drugog poluvremena nije bilo ništa bolje, reprezentativke Rumunije su odlično krenuli i napravile su seriju od 0:4 (8:21), te tako prave prvi put u meču +13. Desetak minuta prije kraja susreta Rumunke su povisile na 14:31 i tako su ušle u mirnu završnicu meča gdje su na kraju slavile sa

U našem timu najefikasnije bila je Armina Isić sa četiri gola, dok je u reprezentaciji Rumunije najbolja bila Lorena Gabriela Ostase sa sedam golova.

Kvalifikacije za EHF Euro 2024, grupa 1

Bosna i Hercegovina – Rumunija 16:37