Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Begić opet zbrisao

begic_osim
Prvi čovjek Saveza krije se iza Osima i radne grupe

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić ni u četvrtak, nakon nekoliko mjeseci skrivanja od javnosti, nije skupio hrabrosti da stane pred novinare. Nakon završetka sjednice Izvršnog odbora NSBiH, uzalud su kolege čekale da se, Begić pojavi.

Nije se pojavio. Vješto izbjegava medije od drugog kraha zaredom u kvalifikacijama.

Ulogu da novinarima saopšti da Izvršni odbor nije želio ili nije znao šta da uradi, pripala je Jasminu Bakoviću, generalnom sekretaru NSBiH.

Nije Bakoviću bilo nimalo ugodno, vidjelo se to dok su kamere zumirale njegovo lice. A, kako bi i bilo kad je novinarima morao “otkriti” da su se Begić i društvo sastali da konstatuju, zamislite, da se Zmajevi nisu plasirali u baraž! I još su konstatovali, zamislite, da je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor!

Je li to višesatno “konstatovanje” toliko izmorilo članove Izvršnog odbora NSBiH da više nisu imali snage da ocijene izvještaj Mehmeda Baždarevića? A, Begića da se konačno pojavi pred novinarima i javnosti?

Zgrado moja, čađavu ti gredu: Zmajevi su pali, hoće li i treći tender?

Begićev “Cazinski klan” bez milosti

Umjesto Begića i IO, “vrlo kooperativnog” Baždarevića kojeg je odabrao upravo Begić, morat će potjerati radna grupa u sastavu Ivica Osim, Sejo Kajtaz, Dušan Bajević i Zvjezdan Misimović. Ista je radna grupa dobila i zadatak da predloži ime novog selektora (a, kažu i Meša nije isključen).

Za nepućene, pa i ne zvuči to tako loše. Naprotiv, šta ima loše u tome što će legende bh. fudbala birati novog selektora? Ništa. Fino je to čuti. Neki će reći, za pohvalu.

Ali, zašto je onda Begić opet pobjegao? Zašto prvi čovjek Saveza ni ovaj put nije imao hrabrosti da izađe pred javnost i stane iza svojih odluka? Da prihvati odgovornost za neuspjeh, kao što sebi pripisuje odgovornost i nagradu za uspjeh? Čega se boji?

Evo zašto je Begić tužio Hadžibegića (FOTO)

Ne ulazeći u istinitost tvrdnje Nikole Nikića da “aktuelni Izvršni odbor NSBiH u životu ni mačku nije šutnuo s praga, a kamo li loptu”, pitamo se je li moguće da Begić za pet godina vladavine nije naučio ništa o fudbalu? Od Džeke, Sušića, pa i tog nesretnog Baždarevića? Da se, kao i nakon pobjeda, i nakon poraza treba izaći pred javnost i odgovoriti na postavljena pitanja?

Sudeći po onome šta se dešavalo na samoj sjednici Izvršnog odbora, i onome što joj je prethodilo, kao i onome što vjerovatno slijedi, po srijedi je još samo jedan Begiću svojstven manevar. Da drugi drže vruć krompir, dok se malo ne ohladi.

U konačnici, da se zamaskira vlastita odgovornost za neuspjeh reprezentacije i za haos u koji klizi bh. fudbal.

Begić je još jednom odlučio zaigrati svoju perfidnu igru. Igru u kojoj će on biti taj koji vuče sve konce iz sjene, a u isto vrijeme javnosti servirati priču kako struka i nekakva radna grupa odlučuju. Biće tu imena svakojakih, čisto da se vrte, poput Kodre, Antića, Barbareza, Vermezovića… Nemojte se iznenaditi i ako se Mourinho spomene. No, niko od spomenutih neće biti novi selektor BiH.

Pred novinare će za to vrijeme Begić slati Osima, Sofrenića, Misimovića, Kajtaza, Bakovića…

Jer, nažalost, BiH na čelu najvažnije sportske institucije u zemlji ima lidera koji će uvijek kada je “gusto” izaći na sporedna vrata, a svoje “pijune” poslati na glavna! Generala koji će za svaku dobijenu bitku sebi pripisati najveće zasluge, a za svaku izgubljenu optužiti svoje vojnike.

15 dana za isplatu i 15 dana skrivanja

Kada je svojevremeno Safet Sušić nogometnu repezentaciju BiH odveo na SP u Brazil, jedan od prvih poteza Elvedina Begića bio je vaganje zasluga za taj istorijski rezultat. I to vlastitih. Begić je tada izvagao da su i članovi Izvršnog odbora zaslužni za plasman u Brazil, a on najzaslužniji. Svoje je zasluge Begić tada procijenio na 20.000 dolara. I to da se isplate najkasnije 15 dana nakon što pare legnu na račun, ni dana kasnije.

Sada, kada je reprezentacija i drugi put zaredom ostala bez velikog takmičenja, Begić se krije. Čak nema hrabrosti ni da se zahvali selektoru, kojeg je lično on odabrao, a koji nas je dva puta odveo – nigdje! A, kamo li da Begić izađe pred javnost i ne daj Bože, prizna da kao lider, čelni čovjek Saveza i on snosi odgovornost za dva vezana neuspjeha. A, evo prođe i 15 dana otkako nas je Belgija nokautirala na Grbavici.

Baždarevića i Beenhakker

Mehmed Baždarević neće biti sleketor Zmajeva. Šanse da Baždarević dobije još jedna mandat ravne su šansama da legendarni Leo Beenhakker sjedne na klupu Sloge iz Siminog Hana.

Meša je ljut, mnogo ljut, napustio sjednicu IO. Kada je shvatio da je Begiću i društvu poslužio kao igračka s kojom će se javnost zabavljati da se dobije na vremenu. Da se skrene pažnja s odgovornosti onih koji su ga u dva navrata postavili za selektora, tvrdeći da nas on može odvesti, prvo u Francusku, a potom u Rusiju.

Meša je shvatio kakve je danima lažne signale dobijao. A, tek kad je čuo Ivicu Osima. Nije to bilo ni blizu onoga što je Osim javno govorio o Meši prije, a ni nakon sjednice IO pred novinarima.

Svi znaju da je Meša i kao igrač za dvojicu trenirao, ali…

Predsjedniče, šta ovo Šuker uradi?