Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH do sada Estoniju pobijedila tri puta, dva puta je remizirala i jednom izgubila

ciro

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak započinje kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Nogometaši BiH u Zenici će dočekati selekciju Estonije.

Bit će to šesti susret dviju selekcija, a u dosadašnjih pet BiH je slavila u tri navrata, jedan meč završen je remijem i jedan pobjedom Estonaca.

Prvi put Estonija i BiH sastali su se 6. septembra 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000. godine. Susret u Sarajevu završen je neriješenim rezultatom 1:1. Estonci su poveli u 29. minuti autogolom Mirsada Hibića, a bod reprezentaciji BiH donio je Sergej Barbarez u 74. Selekciju BiH s klupe je vodio Džemaludim Mušović.

U uzvratnoj utakmici godinu dana kasnije u Tallinnu selekcija BiH pod vodstvom Faruka Hadžibegića bila je mnogo uspješnija i pobijedila sa 4:1. U dresu BiH briljirao je Elvir Baljić koji je postigao sva četiri gola.

Jedini poraz reprezentacija BiH u susretima s Estonijom pretpjela je 17. augusta 2005. godine u prijateljskom susretu u Tallinnu. Pod vodstvom selektora Blaža Sliškovića BiH je poražena s minimalnih 1:0.

Miroslav Blažević vodio je BiH u posljednja dva susreta s Estoncima, u kvalifikacijama za SP 2010. U prvom susretu 10. septembra 2008. BiH je u Zenici ostvarila rekordnu pobjedu od 7:0. Tri gola postigao je Zvjezdan Misimović, dva Edin Džeko, a u strijelce su se još upisali Zlatan Muslimović i Senijad Ibričić.

U uzvratnom susretu u Tallinnu BiH je slavila pobjedu 2:0 kojom je osigurala baraž, a pogotke su postigli Edin Džeko i Vedad Ibišević.

Šesti susret između BiH i Estonije igra se sutra na Bilinom polju od 20 sati i 45 minuta.