Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duvnjak: Bolji smo od Gibraltara za nekoliko golova razlike

zmajevi bih

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana je saznala da će u grupi H-kvalfikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji igrati protiv još jednog protivnika – selekcije britanskog prekomorskog posjeda Gibraltara.

Jedna od najmlađih članica Evropske nogometne federacije (UEFA) relativno je nepoznata u evropskim nogometnim krugovima. Gibraltar, čiji je nogometni savez osnovan davne 1895. godine, ima oko 30 hiljada stanovnika. Najmanja je članica evropske nogometne porodice, a odnedavno ima reprezentaciju.

Prvi igrač iz BiH koji je zaigrao u prvoj ligi Gibraltara je Armin Duvnjak, nekadašnji vezni igrač zeničkog Čelika koji je prije dvije sezone igrao za gibraltarski tim F.C. Europa College. Duvnjakova ekipa je tada osvojila drugo mjesto iza prvaka FC Lincolna, nakon čega je ovaj bh. nogometaš prešao u redove Zvijezde iz Gradačca.

Duvnjak se u razgovoru za Fenu osvrnuo na budućeg protivnika Zmajeva protiv kojeg će izabranici selektora Mehmeda Baždarevića igrati kvalifikacione mečeve 25. marta i 3. septembra 2017.

– Nogomet u Gibraltaru je u ekspanziji. Njihov prvi cilj je podići klupski nogomet i domaću ligu na viši nivo, a zatim oformiti reprezentaciju koja će se moći nositi s malo boljim evropskim ekipama. U reprezentaciji Gibraltara nastupaju igrači iz domaćeg prvenstva, većinom iz prvaka države Linkolna. U trenutnom omjeru snaga, mislim da reprezentacija BiH iz dvomeča protiv Gibraltara ima ‘sigurnih’ šest bodova – izjavio je Duvnjak.

Naglašava da se na Gibraltaru gaji stil igre koji najviše podsjeća na nogomet u Engleskoj.

– Na njihovim utakmicama možete vidjeti mnogo dugih lopti, dosta su grublji, što najviše podsjeća na engleski stil igre. Što se tiče tehnike, mi smo mnogo bolji. Na Gibraltaru tri kluba gaje profesionalizam, dok je ostatak na amaterskoj ravni – objasnio je nogometaš.

Upozorava da nikoga ne treba potcjenjivati, pa ni Gibraltar koji želi da se dokaže protiv jačih ekipa i sigurno je da će u svakom kvalifikacionom meču dati sve od sebe da ostane neporažen, te dodaje da će u tim mečevima najvjerovatnije prevagu donijeti “pas igra” selekcije BiH.

– Mislim da će protiv njih naš najveći adut biti pas igra, kratka i brza dodavanja protiv kojih se oni teško mogu braniti. Očekujem pobjedu BiH u oba meča. Ne želim zvučati prepotentno, ali bolji smo od Gibraltara za nekoliko golova razlike – zaključio je Duvnjak.

Bivši mladi reprezentativac BiH u karijeri je igrao za Čelik, Slogu (Uskoplje), Rudar iz Kaknja, češki Banjik i gibraltarski Europa College, a prošlu sezonu je pokušao s gradačačkom Zvijezdom izboriti povratak u Premijer ligu BiH. U narednoj sezoni najvjerovatnije će ponovo promijeniti sredinu. Ponude je već dobio iz nekih premijerligaša i prvoligaša FBiH, a postoji mogućnost da se ponovo vrati u gibraltarsku ligu.