Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH: Neprihvatljivo miješanje u rad bilo koje državne institucije

sdp bih222

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, povodom nedavnih događaja u vezi sa dostavljanjem analize OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, koju je izradila sutkinja Joanna Korner, smatra neprihvatljivim miješanje u rad bilo koje državne institucije, pa tako i Tužilastva i Suda BiH, od međunarodnih organizacija koje nemaju mandat da se bave takvim poslovima, navodi se u saopćenju ove stranke.

U SDP-u smatraju da ova analiza predstavlja direktno narušavanje suvereniteta BiH, s obzirom na to da niti jedna institucija BiH nije tražila niti dozvolila provođenje takve aktivnosti.

– Podsjećamo misiju OSCE u BiH da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH isključivo nadležno da utvđuje kriterije za rad sudova i tužilaštava, vrši nadzor i savjetuje sudove i tužilaštva u pogledu efikasnog upravljanja i rukovođenja, a prema tome, to je jedina prava adresa za vršenje analiza i unaprijeđenje rada pravosuđa u BiH. Naša država je očigledno suočena sa stalnim napadima na njen suverenitet, ponajprije od političkih struktura iz entiteta RS i stoga je posebno zabrinjavajuća pojava sličnih praksi od pojedinih međunarodnih organizacija i međunarodnih dužnosnika koji u njima rade – navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a podsjećaju da već odavno upozoravaju da se “stalnim pritiscima raznih političkih i drugih domaćih i nekih međunarodnih aktera pokušava stvoriti ambijent za ukidanje državotvornih nadležnosti Suda BiH, i tako na mala vrata izvrši troetnička podjela pravosuđa u BiH”.

SDP poziva OSCE, ako dobronamjerno želi poboljšati pravosudni sistem u BiH, da se pridruži nastojanjima opozicije u FBiH, predvođene SDP-om, kako bi se konačno počeo provoditi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.