Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžibegić: Vjerujem u naše momke i pobjedu u Briselu

Faruk Hadžibegić za AA: Nemamo šta izgubiti protiv Izraela, podržavam reakciju Spahića

Faruk Hadžibegić, bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH, optimista je uoči večerašnjeg duela na briselskom stadionu “Kralj Baudouin”. Nekada sjajni fudbaler smatra da je bh. tim sposoban pobijediti Belgiju i tako napraviti veliki rezultat već u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Svoj optimizam Hadžibegić gradi na sjajnoj utakmici koju su izabranici Mehmeda Baždarevića odigrali na otvaranju kvalifikacija kada su Estoniju savladali sa 5:0.

“Pod dojmom sam naše prošle utakmice koju smo odigrali briljantno i ubjedljivo pobijedili. Vjerujem u našu reprezentaciju i ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi se trebali unaprijed predati. Belgija je dobra ekipa, u to nema sumnje, ali imam povjerenje u naše momke i vjerujem da su sposobni da ih pobijede”, kaže čovjek koji je tokom igračke karijere bio reprezentativac bivše Jugoslavije i dobro zna šta znači igrati velike utakmice.

Hadžibegić smatra da prednost BiH nije pritisak pod kojim će igrati domaćin, nego činjenica da će Belgija u utakmicu ući dosta oslabljena.

“Ne vjerujem u tu priču da su oni po većim pritiskom od nas. Svako ko igra kvalifikacije želi se plasirati na Svjetsko prvenstvo, pa i one, uslovno rečeno, manje reprezentacije. Stoga smo pod jednakim pritiskom, jer i Belgija i mi želimo bodove koji bi olakšali put do Rusije. Naša jedina prednost može biti to što oni nisu kompletni, ako su tačni navodi medija prema kojima će im nedostajati pet ili šest važnih igrača”, smatra Hadžibegić.

O taktici koju bi trebao primijeniti večeras bh. tim Hadžibegić nije želio previše pričati, istakao je tek da je pred Baždarevićem i njegovim izabranicima jako težak posao, ali da ne sumnja da će bh. selektor izvesti najbolji tim koji ima u ovom trenutku.

Hadžibegić kaže da je gledao prve dvije utakmice Belgije pod vodstvom Roberta Martineza, te da je njegov dojam da je novom selektoru “crvenih đavola” potrebno vrijeme.

“Generalno nikada nisam bio za velike primjene, ali Belgijanci su se odlučili da smijene Marca Wilmotsa. Doveli su Martineza koji je iskusan trener, ali ne i veliko ime. Vidjećemo šta će uraditi, ipak, je radio u Engleskoj, a to je za respekt. Ono što sam vidio protiv Španije i Kipra nije me impresioniralo i evidentno je da će mu biti potrebno vrijeme da se na njihovoj igri primijeti njegov rad”, zaključio je Hadžibegić.

Utakmica Belgija – BiH igraće se večeras na briselskom stadionu “Kralj Baudouin”. Osim ove utakmice u grupi H večeras u istom terminu od 20:45 sati sastaće se Grčka – Kipar i Estonija – Gibraltar. Nakon prvog kola BiH, Belgija i Grčka imaju po tri, a Gibraltar, Kipar i Estonija su bez bodova.