Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proslavljeni bh. stručnjak

Vaha o reprezentaciji BiH: Spreman sam da pomognem, ali…

Vahid Halilhodžić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vahid Halilhodžić

Ako nismo u stanju dobiti Luksemburg ili Island, nemamo šta tražiti u Evropi, kaže Vaha

Navijači u Bosni i Hercegovini s radošću su primili vijest o predstojećem sastanku predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i proslavljenog bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića.

O sastanku, ali i brojnim drugim temama popularni Vaha je govorio za Novu BH.

“Istina je, predsjednik Federacije me nazvao telefonom i tražio da se sastanemo. Pošto uskoro dolazim na te prostore čut ćemo se telefonom i organizovat ćemo sastanak informativni pa ćemo vidjeti”, rekao je Halilhodžić.

“Ne može selektor biti uvijek jedini krivac za loše rezultate”, izjavio je za TV Novu Vahid Halilhodžić, koji je poručio kako je spreman pomoći reprezentaciji, ali bez zvaničnog angažmana.

Posted by NOVA BH on Wednesday, September 13, 2023

Na koji način možete pomoći reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

“Pomagao sam ja i ranije toj reprezentaciji, na drugi način. Organizovao sam dvije turneje da finansijski mogu profitirati. Sada kada svi ljubtelji fudbala navijaju za reprezentaciju, navijači su razočarani, rezultati su vrlo loši. Razočarenje je veliko i normalno da sam i ja malo razočaran. Svaki put kada sam imao kontakt sa nekim da me pita za savjet ja sam rekao da sam spreman da pomognem, ali ne da se angažujem. Nisam spreman se uključiti u neki projekat. Ako mogu pomoći savjetom bit će mi drago, ali od toga ne treba očekivati ništa spektakularno. Ne mogu ja lagati ljude da ću obećavati, da ću dolaziti. To je informativni sastanak. Željan sam da vidim da li mogu pomoći”, ističe Vaha.

Može li naš tim imati bolje rezultate ili je ovo naša realnost?

“I ja sam mišljenja kao i mnogi ljubitelji misle da kvalitet postoji. Tu imamo dosta dobrih igrača, koji igraju širom Evrope. U zadnje vrijeme rezultati su slabi i ne odgovaraju kvaliteti koju ima ekipa. Šta se tamo dešava teško mi je reći jer sam malo upoznat s atmosferom. Jedino što se mijenja, jeste svaki put selektor. Pa nisu samo oni krivci za loše rezultate. Hadžibegić je bio vrlo kratko, sada je došao Kodro – jednu pobijedio, jednu izgubio i odmah su kritike. Treba čovjeku dati vremena, jer ne može preko noći. Tu treba vremena, zajedničkog rada. Treba pomoći Mehi da pokuša motivirati i pripremiti reprezentaciju da pravi bolje rezultate”, rekao je Halilhodžić.

Ko je glavni krivac za stanje u reprezentaciji, da li su to selektori ili…?

“Nisu oni samo učesnici, tu je stručni štab. Pitanje je u jednoj državi kao što je BiH, to je sama politička situacija koja je kompleksna. Ima tu uticaja i s kakvim osjećajem igrači dolaze u tim. Ako nema tu raspoloženja, socijalne privrženosti tom dresu, teško je jednom treneru napraviti rezultate. Ako nismo u stanju dobiti Luksemburg ili Island, nemamo šta tražiti u Evropi. Kada vidimo druge ekipe sa ovih prostora postižu rezultate, a BiH stagnira. Uvijek je najlakše problem tražiti u treneru. To su velika imena, nekada veliki igrači. Možda nisu imali toliko uspjeha kao treneri, ali treba im dati šansu. Svi ljudi koji rade u federaciju moraju stati iza njega i samo tako može doći do poboljšanja u bh. fudbalu.”, zaključio je Halilhodžić.