Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoka pobjeda

Luksemburg je protiv BiH upisao historijsku pobjedu

luksemburg bih
FOTO: IMAGO/Sebastian Bach/Pixsell

Imao je Luksemburg poneku pobjedu u kvalifikacijama i ranije, ali najveće su bile s 2:0

Iako neće izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, reprezentacija Luksemburga je hit ovih kvalifikacija. Nakon devet kola u grupi J imaju 14 bodova i osigurali su treće mjesto iza Portugala (27 bodova) i Slovačke (19).

Luksemburg je upisao četiri pobjede – dvije protiv Bosne i Hercegovine te po jednu protiv Islanda i Lihtenštajna protiv kojeg igra u posljednjem kolu pa se može nadati novim bodovima. Remije ima protiv Slovačke i Islanda pa je tako Portugal jedina reprezentacija koja ga je pobijedila u obje utakmice.

Večerašnja pobjeda od 4:1 protiv BiH najveća je u hisoriji Luksemburga u kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva. Imao je Luksemburg poneku pobjedu i ranije, ali najveće su bile s 2:0. Bosna i Hercegovina je tako ušla u historiju nogometa ove države sa 640 hiljada stanovnika.

Ovo nije i najveća pobjeda u službenim utakmicama Luksemburga. U Ligi nacija 2018. Moldavija je ‘pala‘ s 4:0, a San Marino je izgubio istim rezultatom kao i BiH. Rekordna je pobjeda, pak, bila ona na Olimpijskim igrama 1948. kada je Luksemburg bio bolji od Afganistana s čak 6:0.