Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevjerovatno

Savez šalje Zmajeve da odrade PR Putinovom režimu!

zmajevi-reprezentacija-bih

Podsjećamo, Komitetu za hitnost data je mogućnost da donosi legalne i važeće odluke, a da te odluke proslijeđuje Izvršnom odboru na “upoznavanje”

Nogometni savez BiH danas je zvanično saopštio da je prihvatio ponudu za odigravanje međunarodne prijateljske utakmice od strane Nogometnog saveza Rusije. Prijateljska utakmica s Rusijom prihvaćena je u trenutku kada je kompletan ruski sport, tako i fudbal, pod sankcijama, zbog brutalne agresije te zemlje na Ukrajinu koja je počela 24. februara ove godine. Ne postoji fudbalski savez na tlu Evrope, pa čak ni srbijanski ni hrvatski, koji bi prihvatio ovu ponudu u ovom trenutku.

Piše: E. Borovina

Odluku o prihvaćanju prijateljske utakmice donio je Komitet za hitnost NSBiH, uspostavljen od strane bivšeg predsjednika Nogometnog saveza BiH Elvedina Begića i tadašnje strukture u Savezu. Kao i u vrijeme kada je uspostavljen, tako i danas, Komitet za hitnost je služio za donošenje odluka za koje nije bilo sigurno da će proći na sjednicama Izvršnog odbora NSBiH.

Podsjećamo, Komitetu za hitnost data je mogućnost da donosi legalne i važeće odluke, a da te odluke proslijeđuje Izvršnom odboru na “upoznavanje”.

Za odluku da se igra prijateljska utakmica s Rusima glasalo je pet od šest članova, među njima i Fuad Čolpa, predstavnik Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Osim Čolpe, za utakmicu s Rusima glasali su Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić i Dragan Soldo. Jedini je protiv bio Irfan Durić koji je u Begićevom mandatu učestvovao u legalizaciji ovakvog Komiteta za hitnost.

Treba reći da su u uspostavljanju Komiteta za hitnost, kao i faktičkoj podjeli NSBiH na “tri entiteta” koja se desila u finišu mandata Elvedina Begića, aktivno učestvovali svi predstavnici Bošnjaka u NSBiH, kako u Skupštini tako i u Izvršnom odboru NSBiH.

Ideja za Komitet za hitnost, kao i podjela Saveza na tri dijela izašla je iz glava ljudi u Savezu koji sebe predstavljaju Bošnjacima i “patriotama”. Iz samo jednog razloga, jer su Begiću (a vjerovatno i sebi) trebali osigurati doživotnu fotelju u Savezu.

Odluka da se igra sa Rusima je klasična politička odluka, koja ovom rukovodstvu Saveza nije trebala, bez obzira što je potpuno legalna i po Statutu Nogometnog saveza BiH. Konsultovana je i UEFA, odakle je stigao sljedeći odgovor:

“Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da FS Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Ruskog fudbalskog saveza (RFU) na području RFU-a. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga svako odobrenje za domaćinstvo i/ili učešće u takvoj prijateljskoj utakmici ne utiču i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA takmičenja. Na kraju, želimo vas ljubazno podsjetiti da, u skladu sa članom 6.(6) FIFA Pravilnika koji uređuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i/ili učešće u utakmici ne podrazumjeva odgovornost na UEFA-u u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja. Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine”.

Iz NSBiH su objavili i termin meča protiv reprezentacije Rusije. Utakmica će se odigrati u Saint Petersburgu dana 19. novembra 2022. godine.

Dakle putovat ćemo u Rusiju! U posljednjoj rečenici UEFA-inog odgovora na čelnicima Nogometnog saveza BiH leži velika odgovornost ako do te utakmice, na tlu zemlje koja je u potpunoj izolaciji, zaista i dođe. Zato tu rečenicu ponavljamo još jednom:

“Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine”.

Nogometni savez BiH će za odigravanje prijateljske utakmice s Rusima (čitaj; brukanje pred cijelom Evropom) dobiti 190.000 EURA, plaćene troškove puta i smještaja! No, je li to vrijedno brukanja pred cijelom Evropom čiji smo dio? Jesu li u Savezu svjesni šta će nam se dešavati na službenim utakmicama nakon što odradimo PR režimu Vladimira Putina? Jesu li iz Saveza svjesni šta bi nam se mogo desiti već na prvoj sljedećoj utakmicu u Ligi nacija u kojoj su fudbaleri prevođeni Ivaylom Petevom sjajno startovali? Jesu li u Savezu svjesni da ih UEFA održava na životu, bez obzira na odgovor koji je stigao iz krovne kuće evropskog fudbala? Jesu li u Savezu svjesni da će s ovim potezom rasturiti A reprezentaciju? U Savezu još imaju vremena da razmisle prije nego potpišu ugovor s Rusima!