Kvalifikacije za SP

Zmajevi osvojili bod protiv Francuske

zmajevi nsbih3 (1)

Naredni meč u kvalifikacijama nogometaši BiH igraju 7. septembra u Zenici protiv Kazahstana

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je večeras u Strasbourgu neriješeno 1:1 sa selekcijom Francuske, u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

BiH je došla u vodstvo u 36. minuti golom Edina Džeke, a izjednačio je Antoine Griezmann u 40. minuti.

Nogometaši BiH ostvarili su drugi remi u trećoj utakmici u kvalifikacijama za SP. Izabranici selektora Ivayla Peteva uspjeli su osvojiti bod protiv aktuelnih svjetskih prvaka, a malo je nedostajalo da uzmu puni plijen, s obzirom na to da su u drugom poluvremenu bili bolji i propustili nekoliko prilika za drugi pogodak.

Domaći su u prvom poluvremenu igrali ofanzivnije i imali veći posjed, ali su nogometaši BiH odigrali disciplinovano u odbrani, dok su u napadu imali nekoliko dobrih situacija. Prvu pravu priliku BiH je imala preko Pjanića čiji pokušaj iz slobodnog udarca brani Lloris. Nekoliko minuta kasnije BiH dolazi u vodstvo golom Džeke, koji koristi asistenciju Demirovića i sa dvadesetak metara preciznim udarcem pogađa ugao gola.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo. Nakon kornera sa lijeve strane Griezmann je u šesnaestercu leđima zahvatio loptu koja se odbila od Hadžikadunića i prevarila Šehića. Golman BiH je uspio izbaciti loptu iz gola, ali je sudija, uz pomoć VAR-a, priznao pogodak s obzirom na to da je lopta prešla gol-liniju.

Do kraja poluvremena Francuzi su krenuli potpuno ofanzivno, ali je odbrana bh. tima bila na visini zadatka.

Na početku drugog poluvremena Francuzi su ostali s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Kounde zbog oštrog starta nad Kolašincem koji zbog povrede nije mogao nastaviti utakmicu.

U nastavku meča BiH je preuzela inicijativu, a u posljednjoj trećini meča krenula i po drugi pogodak. Prvu priliku imao je Džeko koji je dobro primio loptu pored Kimpembea, ali nije najbolje šutirao iz teške pozicije. Potom je Prevljaka iz dobre pozicije šutirao preko gola, a u finišu je Pjanić pokušao iz slobodnog udarca, ali neprecizno.

Na kraju je ostalo 1:1, a remijem mogu biti zadovoljne obje ekipe.

Naredni meč u kvalifikacijama nogometaši BiH igraju 7. septembra u Zenici protiv Kazahstana. Tri dana ranije odigrat će prijateljski meč s Kuvajtom, također u Zenici.