Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokio spreman za OI 2020: Nacionalni stadion biće završen prije roka

Tokyo_2020_National_Stadium

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopćio je u petak da će radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Tokiju, koji će biti centar Ljetnjih olimpijskih igara 2020. godine, biti okončani dva mjeseca ranije nego što je prethodno planirano, što će omogućiti organizatorima da testiraju funkcionalnost stadiona prije početka igara, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik MOK-a John Coates je dobio potvrdu od strane japanskih organizatora da će krajnji rok izgradnje biti pomjeren sa januara 2020. na novembar 2019. godine.

Radovi na izgradnji stadiona kasnili su nakon što su japanske vlasti zbog troškova ekstravagantnog dizajna stadiona odustali od projekta koji je predložila iransko-britanska arhitektica Zaha Hadid. Redizajn cijelog projekta pokrenut je 1. septembra 2015. godine kada su se organizatori vratili na početak i osmislili jednostavniju i jeftiniju varijantu.

Osim kašnjenja na izgradnji Nacionalnog stadiona, Coates je kazao da pripreme u Tokiju teku glatko.

“Ne vjerujem da smo ikad vidjeli spremniji grad, uz svo poštovanje prema Sidneju”, kazao je Coates koji je bio jedan od organizatora Olimpijskih igara u australskom gradu 2000. godine.

Tokio je predložio pet novih sportskih disciplina koje bi mogle biti uvrštene na 32. Olimpijske igre 2020. godine, a riječ je o bejzbolu, karateu, skejtbordingu, sportskom penjanju i surfanju.

Navedene preporuke biće dostavljene Međunarodnom olimpijskom komitetu koji će konačnu odluku o tome donijeti u Rio de Ženeiru u avgustu ove godine.

U okviru “Olimpijske agende 2020.” koju je MOK usvojio u decembru 2014. godine, gradovi domaćini olimpijskih igara imaju pravo predložiti jednu ili više sportskih disciplina na najvećem sportskom takmičenju u svijetu.

Za domaćina Ljetnih olimpijskih igara Tokio je odabran u Buenos Airesu 2013. godine. Japan je već jednom bio domaćin igara i to 1964. godine.