Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatko Hasanbegović, budući ministar u Hrvata: Izložen sam ideološkom linču

zlatko hasanbegovic

Zlatan Hasanbegović, predloženi kandidat za hrvatskog ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića, najprozivaniji od opozicije zbog svog, navodno, proustaškog habitusa, danas je u hrvatskom Saboru izjavio kako se svojih izjava ne odriče te kako se radi o ideološkom linču, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Proteste koji su jutros ispred Sabora održani protiv njega i ministra Mije Crnoje, Hasanbegović je nazvao uobičajenim dijelom života u svakoj liberalnoj demokratiji.

“Ono što me je ražalostilo je da sve ovo ime elemente jednog ideološkog linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama, već u selektivnom korištenju mojih različitih izjava koje sam davao u proteklih deset godina u sklopu svojih istorijskih istraživanja ili debata”, kazao je Hasanbegović.

Poručio je da bi trebalo proučiti sve što je do sada napisao i objavio iza čega i sada potpuno stoji te uputio novinare u Nacionalnu i Univerzitetsku biblioteku Hrvatske gdje su njegovi objavljeni naučni radovi.

“Ovdje nije riječ o antifašizmu, već o odnosu prema jugoslovenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu. Svi oni koji zloupotrebljavaju pojam antifašizma, svaki ozbiljan istoričar zna da taj pojam može biti fluidan i da mu mnogi mogu pripisivati različita značenja. Dakle, antifašist je bio i Staljin, antifašist je bio i Tito i Pol Pot, i američki general Paton… i svima je jasno da su to sasvim različite osobe”, kazao je Hasanbegović.

On je dodao kako ga u Saboru kao istoričara pokušavaju podučiti ljekari.

“Moderna Hrvatska država je nastala nasuprot jugoslovenskoj državi i nasuprot jugoslovenskom komunizmu i sve temeljne vrijednosti Republike Hrvatske: državna nezavisnost, parlamentarni poredak, sloboda, ljudska prava i demokratiju u savršenoj su suprotnosti sa aspektom jugoslavenskog totalitarnog komunističkog naslijeđa”, kazao je Hasanbegović i dodao kako nema potrebu za mijenjanjem niti jednog zareza u svojim stavovima.

Kazao je kako su iz Drugog svjetskog rata kao pobjednici izišli obnovljena Jugoslavija i jugoslavenski komunizam te kako je hrvatski narod nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio boljševičkim totalitarizmom, te kako se ne može smatrati da je iz tog rata izišao kao pobjednički narod.

Izjavio je kako to vrijedi za baltičke i ostale narode, pa ne zna zašto to ne bi vrijedilo i za hrvatski narod.

“Nema pobjede ako pobjeda u sebi ne sadrži pravo na nacionalnu slobodu, državnu samostalnost i pravo na parlamentarni, građanski, demokratski poredak”, izjavio je.

Istakao je kako je stanje hrvatskog naroda u poratnom periodu, 1945., bilo negacija prava na državnu nazavisnost, a političkim uređenjem totalitaristička diktatura.

Govoreći o antifašizmu, kazao je kako uz antifašizam u Ustavu RH stoje i druge istorijske, jednako vrijedne činjenice.

Kazao je kako nikad nije bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP) kojega je osnovao Ante Pavelić.