Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baterije laptopa punit će se jednom godišnje

baterijad

Vijest zvuči gotovo nestvarno, ali naučnici sa Sveučilišta Cambridge tvrde kako je moguće.

Problem većine modernih uređaja, bilo da se radi o pametnim telefonima ili prijenosnicima je – prekratko trajanje baterije. Nažalost, kompromis između novih dizajnerskih rješenja, koja se uglavnom kreću u smjeru “ultra tankog” dizajna nužno sa sobom povlače ugradnju, uvjetno rečeno, “tanjih” komponentni, što se posebno loše reflektira na trajanje baterije, koje se smanjuje. Je li to moguće promijeniti?

Prema novoj objavi koja stiže sa Sveučilišta Cambridge – i te kako je moguće – čak do te mjere da ćemo, ako ova ideja zaživi, u bliskoj budućnosti imati laptope čije ćemo baterije puniti jednom godišnje! Zvuči doista nestvarno, utopijski, ali dr. Sungsik Lee, jedan od autora istraživanja iz Odjela za inženjerstvo na Cambridgeu, tvrdi da je moguće.

“Tranzistori su poluvodičke naprave koje u svojoj biti funkcioniraju slično slavini. Uključite tranzistor, stavite ga na tokove električne energije i dolazi do protoka. Kada isključite napajanje, protok se zaustavlja. Međutim, kada je tranzistor isključen, još uvijek je moguće da električna struja ide kroz njega, baš kao u slavini. Upravo na tom konceptu temeljimo svoje istraživanje”, rekao je dr. Lee.

Novi dizajn tranzistora koji će biti proizvedeni na vrlo niskim temperaturama, mogli bi omogućiti da se oni printaju na raznim materijalima, kao što su staklo, papir ili plastika. Takav pristup bi pak omogućio da se koncipiraju baterije koje bi mogle biti veoma tanke a u isto vrijeme veoma izdržljive. Hoće li ovo ikada zaživjeti pokazat će nam vrijeme, nadamo se vrlo skoro.