Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisuje dekret

Donald Trump: Zabranićemo Tik Tok

tik tok

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da u njegovoj administraciji već dugo razmišljaju o mjerama koje bi poduzeli protiv ove aplikacije

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će već u subotu zabraniti aplikaciju na društvenim mrežama TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navode američki mediji, Trump je poručio da će potpisati dekret o zabrani aplikacije na društvenim mrežama TikTok.

Istakao je da u njegovoj administraciji već dugo razmišljaju o mjerama koje bi poduzeli protiv ove aplikacije.

“Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u”, kazao je Trump novinarima u avionu prilikom povratka s Floride u Washington DC.

Njegova najnovija izjava dolazi samo nekoliko sati nakon što je kazao da i neke druge mogućnosti ostaju u igri što se tiče ove aplikacije na društvenim mrežama. Naglasio je da su u ovom trenutku prioritet za SAD ekonomske mjere i privreda.

Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju tenzija između dviju najvećih svjetskih ekonomija, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnome kineskom moru.

Njegova izjava stigla je svega nekoliko sati nakon što su u petak objavljena izvještaji da je Microsoft bio uključen u razgovore o kupovini aplikacije kineske kompanije ByteDance, kojoj se Trump navodno usprotivio. I Microsoft i ByteDance su odbili komentirati te navode.

U nekoliko je navrata izrazio zabrinutost zbog toga što TikTok i drugi kineski subjekti prikupljaju podatke američkih građana. Američka vojska već je zabranila svojim pripadnicima korištenje te aplikacije. Amazon je ranije ovog mjeseca zatražio od svojih zaposlenika da prestanu koristiti TikTok zbog “sigurnosnih rizika”. Glasnogovornik Amazona kasnije je rekao da je interna direktiva poslana greškom te da se Amazonova politika prema platformi nije promijenila, no sve to pokazalo je rastuću zabrinutost zbog TikToka, za koji je prošlog mjeseca otkriveno da potajno pristupa sadržaju međuspremnika na Apple uređajima te tako možda dolazi i do lozinki.

TikTok automatski prikuplja geolokacijske informacije korisnika, IP adresu, jedinstvene identifikatore i sadržaj poruka koje se izmjenjuju unutar aplikacije.

TikTok je u SAD-u prisutan od 2018. godine, a prema nekim podacima u toj zemlji ima 80 miliona korisnika. Kad je riječ o svijetu, aplikaciju je skinulo 2,3 milijarde korisnika. Procjenjuje se da je vrijednost kompanije 30 milijardi dolara.