Internet

Društvene mreže uništavaju akademski uspjeh

03/06/2015

Društvene mreže postale su najjednostavniji način za komunikaciju, a upravo ta činjenica dovodi do razmišljanja o njihovoj ulozi u životu mladih. Portal EduCentar istražio je na 300 ispitanika koliko društvene mreže utječu na uspjeh mladih u školi i na fakultetu.

Malo više od polovice ispitanika (53%) priznaje da društvene mreže uvelike utječu na njihovu pažnju te da su se zbog njih ‘ulijenili’ što je negativno utjecalo na njihov uspjeh u školi ili na fakultetu.

„Danas je gotovo nemoguće ne biti online. Što god da radim, moram potražiti ili provjeriti informaciju na internetu. A kad sam već online, onda provjerim i novosti na Facebooku.” objašnjava jedan od ispitanika. I drugi ispitanici se slažu da ‘ako nisi na Facebooku kao da si isključen iz svijeta i nisi upoznat s onime što se trenutno događa’.

Djelomičnu krivicu društvenih mreža po pitanju njihovog (ne)uspjeha u školi ili na fakultetu priznaje 27% ispitanika. „Često sam na chatu pod predavanjima” komentira jedan od ispitanika, prenosi Metro-portal.hr.

S druge strane, petina ispitanika (20%) smatra da društvene mreže doprinose njihovom akademskom uspjehu jer putem njih brzo i jednostavno razmjenjuju informacije s kolegama.

„Koristim ih mudro, odnosno ne dopuštam da mi upravljaju životom.” objašnjava jedan ispitanik, a drugi se nadovezuje komentarom ‘da se putem društvenih mreža povezuje s novim kolegama i tako dolazi do korisnih informacija.’ No, jedan od ispitanika predlaže ‘uvođenje pravila da se učenicima na početku nastave oduzmu mobiteli kako bi se nastava zaista i pratila, a ne tipkalo.’

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.