Kozlić: Ferhadija bi ovog ramazana mogla otvoriti vrata za vjernike

ferhadija

Muftija banjalučki Osman Kozlić potvrdio je danas u izjavi za Anadolu Agency da je planirano da se ovog ramazana počne klanjati u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija) u Banjaluci.

“Nadamo se da će se radovi na Ferhadiji privesti kraju prije mjeseca ramazana i imamo u planu da se, ako Boga da, ovaj ramazan počne klanjati u njoj”, izjavio je Kozlić.

Inače, ramazan, mjesec posta muslimana, ove godine počinje 18. juna.

Prema riječima muftije Kozlića, kada je u pitanju zvanično otvorenje Ferhadije, okvirni datum, koji još nije potvrđen, je 7. maj 2016. godine.

Ovaj dan se u BiH tradicionalno obilježava kao Dan džamija. Na taj dan 1993. godine u Banjaluci je srušena Ferhat-pašina džamija, koja je prvobitno izgrađena 1579. godine.

Obnova Ferhadije, zadužbine Ferhad-paše Sokolovića, trajala je gotovo 15 godina, a ovih dana privodi se kraju zahvaljujući sredstvima koje je u obnovu ove džamije, koja je zapravo značila njenu ponovnu izgradnju, jer je džamija bila do temelja srušena, donirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.