banjalučanin

Gejmer Đorđe Blagojević: Očekujem pobjedu na svjetskom finalu u igranju “LoL-a”

djordje blagojevic 1

Blagojević igra od pete godine, dnevno igrajući provodi i pet sati, a smatra da je zahvaljujući igranju stekao i druge vještine koje mu mogu koristiti u životu

Banjalučanin Đorđe Blagojević (19), predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na svjetskom finalu igrača amatera u igrici League of Legends (LoL) koje se održava u Brazilu.

Do šanse za takmičenje na svjetskom nivou, na kojem se nada pobjedi, Blagojević je došao u okviru turnira “Red Bull Player One”, gdje je prošao online kvalifikacije kroz osam rundi i protiv 150 takmičara, a zatim i pobjedio sedam protivnika na završnici organizovanoj u banjalučkom Domu omladine.

U Brazilu će boraviti od 28. novembra do 2. decembra, a LoL je počeo igrati od njene treće sezone, odnosno 2013. godine, i uz povremene prekide igra je već pet, šest godina.

“LoL se inače igra pet na pet, a ovo je bio jedan na jedan turnir i tu sam pokazao da sam najbolji u BiH”, rekao je Đorđe Blagojević.

Sa ekipom Anadolu Agency (AA) razgovarao je u jednom od najpoznatijih banjalučkih gejmerskih klubova u kojem rado provodi vrijeme. Objasnio je da jedna partija u varijanti kada se igrači bore takmiče samostalno jedan protiv drugog traje maksimalno 12 minuta, a u timskom takmičenju do sat vremena.

“Ovo je ‘MOBA’, neka vrsta strategije, igra se pet na pet, tu su svi u jednoj mapi, areni i bore se za prevlast nad mapom, ko sruši protivnički ‘nexus’, što je neka kao zgrada, ko uspije to da sruši taj je pobjedio partiju”, kazao je Blagojević i dodao da postoji mnogo načina da se dođe do pobjede.

Nužno znanje engleskog jezika

U pojedinačnom igranju, kao što je slučaj na prvenstvu koje predstoji ovom mladom gejmeru, jedna greška igrača može koštati pobjede.

“Nemate dosta prostora za greške i morate sve da odradite kako treba, dok u pet na pet – neke greške se mogu oprostiti”, rekao je Blagojević.

Na pitanje koliko dnevno igra, rekao je da je to četri, pet sati, odnosno koliko mu obaveze dozvoljavaju. Kod kuće obično “vježba”, a u gaming klubu igra pet na pet turnire jer je bolje kada je cijeli tim fizički u jednoj prostoriji, da da mogu da pomognu jedni drugima.

Nakon završene Elektrotehničke škole, postao je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, a studentske obaveze mu je teško uskladiti sa igricama.

“Skoro nemoguće, nekad se moram odreći ili jednog ili drugog kako bi mogao da odradim nešto od to dvoje”, rekao je Blagojević.

Igranje mu je omogućilo i da s vremenom stekne korisne vještine, za koje vjeruje da će mu mnogo pomoći i tokom studiranja. Brzina kojom koristi računarsku tastaturu i miša, izgleda gotovo nerealno, ali mu omogućava da brzo kuca radove potrebne tokom školovanja.

“Prije svega u igrici je timski rad, u okruženju gdje se branite sa četiri osobe koje ne poznajete i morate nešto da stvorite, to je jedna velika korisna stvar koju sam naučio”, rekao je Blagojević.

Istakao je i da je zbog igranja usavršio engleski jezik.

“U svim igrama neophodno je da znate engleski pogotovo u timskim kako bi mogli da komunicirate sa timom i da dobijete tu pobjedu na ekranu”, kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima igranje je doprinjelo njegovom opredjeljenju da studira na ETF-u, jer “od pete godine kada mu je otac kupio računar, bukvalno ne silazi sa stolice”.

To nije uticalo na njegov društveni život, pa ima dosta prijatelja s kojima redovno izlazi. S obzirom na sve veću popularnost igranja igara, Blagojević je roditeljima koji su u nedoumici da li im djeca previše vremena provode pred ekranima poručio da to nije teško procijeniti.

“Znate kako, dok god video igrice ne utiču na njihov svakodnevni život dok god se druže sa drugim ljudima, obavljaju svoje obaveze, mislim da je to savim ok kao hobi i da može da se igra bez problema”, smatra Blagojević.

Svake godine sve više igrača

Rekao je da priče o basnoslovnim zaradama najboljih gejmera na našim prostorima nisu baš realnost, ali da se na online amaterskim turnirima može zaraditi solidna suma novca.

“Profesionalci igraju mnogo bolje i njih su uzeli profesionalni timovi, imate raznih liga, manjih i najjačih gdje igraju najbolji igrači. Zavisi koliko ste dobri, da li će vas neki tim prepoznati i vidjeti talenat i uzeti vas u ekipu”, rekao je Blagojević.

Smatra da su njegove vještine daleko od profesionalaca, ali volio bi da zaigra u nekoj od boljih profesionalnih ekipa.

“Mislim da se nedostatak talenta može nadoknaditi teškom radom, ako imate i jedno i drugo lako ćete biti jedan od najboljih igrača”, kaže Blagojević.

Gaming je trend koji raste i svake godine je sve više igrača, a među najpopularnijim igrama su pored LoL i Fornite, PUBG, Counter-strike… Blagojević smatra da je apsolutno normalno da igrači igrica mogu dobro da zarade jer.

“E-sports veoma lako je porediti sa šahom, isto je sport, a ne zahtjeva pretjeranu fizičku aktivnost. Bitan je mozak, zdrava ishrana da budete fizički spremni kako bi mogli da ostvariti što bolji rezultat na ekranu”, rekao je Blagojević.